Τα σχέδια της κυβέρνησης για ταχύτερη καταβολή των αναδρομικών, αυξήσεις στις συντάξεις και θα επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα τον κρατικό κορβανά, όμως θα στηρίξουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή και θα τονώσουν την αγορά. Θα μπει τέλος και στην υποχρεωτική διακοπή της εργασίας μέχρι τη λήψη της οριστικής σύνταξης, ενώ αυξάνεται το ποσό που θα δίνεται στις προσωρινές συντάξεις.

Την ταχύτερη καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ εκτιμάται ότι, το αργότερο τον Οκτώβριο, θα καταβληθεί το συνολικό ποσό του εφάπαξ.

Την ίδια ώρα, έρχονται και αυξήσεις μέχρι και 280 ευρώ μηνιαίως σε χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Σύμφωνα με ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, όσοι συνταξιούχοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά, δηλαδή από τα μέσα Μαΐου 2016 και ακόμη δεν έχουν λάβει την οριστική τους σύνταξη, θα δουν αυξημένο το ποσό της προσωρινής που λαμβάνουν και μάλιστα αναδρομικά.

Βάσει του σχεδιασμού στο υπουργείο Εργασίας, οι πρώτες αυξήσεις θα δοθούν μέσα στο Φθινόπωρο.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις αυξήσεις της προσωρινής σύνταξης για μισθωτούς, το ποσό υπολογίζεται ως το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και πρώην αγρότες (ΟΓΑ) θα καταβληθεί το 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Για τους μισθωτούς και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε είκοσι έτη ασφάλισης, ήτοι 384 ευρώ και να υπερβαίνει το ποσό που ισούται με το διπλάσιο αυτής, δηλαδή 768 ευρώ.

Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την εκάστοτε εθνική σύνταξη που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης και μεγαλύτερη από το ποσό που ισούται με το ύψος της εθνικής σύνταξης πολλαπλασιαζόμενο επί δυόμισι φορές, στο ύψος που διαμορφώνεται κάθε φορά, ήτοι 960 ευρώ.

Όχι στη διακοπή εργασίας

Άλλωστε, καταργείται η προϋπόθεση της υποχρέωσης διακοπής της εργασίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και, επομένως, οι συνταξιούχοι δικαιούνται τη λήψη προσωρινής σύνταξης με την αντίστοιχη περικοπή του 30% της προσωρινής, ακόμα και εάν συνεχίζουν την εργασία τους ή την αυτοαπασχόλησή τους.

Επίσης, προσωρινή σύνταξη θα χορηγείται και στους ασφαλισμένους που υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 80%.

 Η προσωρινή σύνταξη γήρατος θα χορηγείται από την πρώτη του επόμενου της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσης της οριστικής απόφασης.

Για τους συνταξιούχους λόγω θανάτου που δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη, η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος που πιθανότατα θα αντιστοιχεί στο πραγματικό ύψος και της οριστικής.

Για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης, η προσωρινή θα καταβάλλεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής: α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.

Σε περιπτώσεις αίτησης για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος το ποσό της προσωρινής σύνταξης μειώνεται κατά 0,5% για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας για την πλήρη σύνταξη.

Η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στους δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία.

Δεν προβλέπεται αύξηση στα ποσά που λαμβάνουν ως προσωρινή σύνταξη οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με αίτηση από 13/5/2016 και μετά, καθώς παίρνουν το 50% των μέσων μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών τους του τελευταίου 12μήνου πριν από την αίτηση, χωρίς να ισχύει κανένα πλαφόν.

Προηγούμενο άρθροΜακρόν: «Να αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της απέναντι στην Τουρκία»
Επόμενο άρθροΚεραμέως: «Με προσοχή η νέα σχολική χρονιά» – Τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό