Μακρόν: «Να αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της απέναντι στην Τουρκία»

Κρίσιμη συνάντηση σήμερα Μακρόν – Μέρκελ για Ανατολική Μεσόγειο, Λευκορωσία και Λιβύη

 «Η Ευρώπη πρέπει να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην Τουρκία. Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Όμως, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα».

Αυτό τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στο τεύχος του περιοδικού Paris Match.

Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί «πολιτική επεκτατισμού», η οποία «αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό» και όχι μόνο δεν είναι «συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», αλλά απεναντίας είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης.

Σήμερα, ο Μακρόν θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο φρούριο Μπρεγκανσόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, θερινή εξοχική κατοικία των Γάλλων προέδρων.

Στη συνάντηση θα συζητεί το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και η κατάσταση στη Λευκορωσία και στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες, Τετάρτη, ο Ερντογάν αποκάλεσε «πειρατεία» τις ενέργειες χωρών στην άλλη πλευρά των τουρκικών ακτών στη Μεσόγειο, την ώρα που οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στις οποίες προχωρά η Άγκυρα έχουν κλιμακώσει την ένταση, ειδικά με την Ελλάδα.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο δύο πολεμικών πλοίων και δύο αεροσκαφών, σε ένδειξη έμπρακτης υποστήριξης στην Αθήνα, κάτι που φέρεται να προκάλεσε ορισμένη ενόχληση στη γερμανική κυβέρνηση, μολονότι το Ελιζέ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει «καμία θεμελιώδης διαφωνία» ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο.

Προηγούμενο άρθροΜοσάντ: Η Τουρκία μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν – Ο Ερντογάν «φλερτάρει» με τον πόλεμο
Επόμενο άρθροΣυντάξεις: Αυξήσεις και ταχύτερη καταβολή αναδρομικών δίνουν «ανάσα» ρευστότητας σε κοινωνία και αγορά