Στα δικαστήρια εταιρεία που «έφερε» τον κορονοϊό στην Ευρώπη

Στη δικαιοσύνη ετοιμάζονται να προσφύγουν ευρωπαϊκές εταιρείες, που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν χρήματα, λόγω κορονοϊού, κατά συγκεκριμένης εταιρείας που φέρεται να έφερε την πανδημία στην Ευρώπη.

Πριν από μερικούς μήνες, επιδημιολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Luigi Sacco στο Μιλάνο, υποστήριξαν πως βρήκαν ότι ο κορονοϊός «ήρθε» στην Ευρώπη από την εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto, που εδρεύει κοντά στο Μόναχο της Γερμανίας.

Τον περασμένο Ιανουάριο λοιπόν τα κεντρικά γραφεία της Webasto στο Στόκντορφ της Γερμανίας εμφάνισαν τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στην Ευρώπη, όταν μια γυναίκα που εργαζόταν στο καινούργιο εργοστάσιο της εταιρείας στη Σανγκάη της Κίνας, επισκέφθηκε τα γραφεία της μητρικής.

Η εργαζόμενη της εταιρείας από την Κίνα δεν είχε εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα, όμως μετά από μια σειρά από meetings στα κεντρικά γραφεία της Webasto στις 20 Ιανουαρίου, ξύπνησε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της νιώθοντας αδυναμία. Η ίδια νόμιζε ότι τα συμπτώματα αυτά οφείλονταν στο jet lag και έτσι, πήρε την πτήση για επιστροφή στην Κίνα. Στις 23 Ιανουαρίου η γυναίκα διαγνώστηκε με τον κορονοϊό.

Μερικές ημέρες αργότερα 16 εργαζόμενοι της Webasto νόσησαν με τον κορονοϊό, οδηγώντας την εταιρεία στο κλείσιμο των γραφείων της και βάζοντας σε καραντίνα πολλούς από τους υπαλλήλους της.

Ωστόσο, ένας από τους εργαζομένους που είχε κολλήσει τον ιό αψήφησε τις εντολές και ταξίδεψε στην Ιταλία, στην περιοχή της Βόρεια Λομβαρδίας κοντά στο Μιλάνο, με αποτέλεσμα να μεταδώσει τον ιό στην περιοχή, με τις γνωστές σε όλους μας από εκεί και πέρα επιπτώσεις.

Η Webasto, που αρνείται ότι έφερε τον κορονοϊό στην Ευρώπη, άνοιξε ξανά τα γραφεία της και υποδέχθηκε τους εργαζομένους της στις 12 Φεβρουαρίου. Ωστόσο απαγόρευσε μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα ταξίδια από και προς την Κίνα. Λίγες ημέρες αργότερα, η Webasto ανακοίνωσε επίσημα ότι όλοι οι εργαζόμενοί της που είχαν νοσήσει από τον κορονοϊό είναι και πάλι υγιείς.

Προηγούμενο άρθροΠομπέο: Τη Δευτέρα στο Ισραήλ
Επόμενο άρθροΚίνα: Χορηγούνται εμβόλια κορονοϊού σε ομάδες υψηλού κινδύνου