Φιλμ επιστημονικής φαντασίας θυμίζουν οι ασπρόμαυρες εικόνες που ξεπροβάλλουν από ένα  εντυπωσιακό βίντεο 118 χρόνων που ανάρτησε στο διαδίκτυο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΟΜΑ).

Μεγάλες μεταλλικές κατασκευές πάνω από τον ποταμό, υποστηρίζουν τρένα που μοιάζουν να κινούνται ανάποδα. Στηρίζονται δηλαδή από την οροφή στις ράγες και κινούνται σαν να πετούν πάνω από την πόλη.

Το εναέριο τρένο του Βούπερταλ είναι το πιο παλιό στον κόσμο καθώς έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τη δημιουργία του και ακόμη λειτουργεί.

Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές της πρώιμης βιομηχανικής εποχής. Κατάφερε να παραμείνει σε λειτουργία, σε πείσμα των καιρών και να επιζήσει από δύο Παγκοσμίους Πολέμους.

Σήμερα, εκτός από ιστορικό επίτευγμα, παραμένει  ένα άνετο μέσο μεταφοράς.

Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το μηχανικό Anton von Rieppel, περίπου το 1900 και διανύει μια διαδρομή 13 χιλιομέτρων. Η εναέριες ράγες στηρίζονται σε μια μεταλλική κατασκευή που διατηρεί τα βαγόνια σε ύψος 8-12 μέτρα από το έδαφος. Μπορεί να μεταφέρει 130 επιβάτες με ταχύτητα 60 km/h.

Το μουσείο σύγχρονης τέχνης ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο YouTube, ένα δίλεπτο απόσπασμα από εικόνες που ελήφθησαν πριν από 118 χρόνια και αποτύπωναν το ταξίδι ενός ιπτάμενου τρένου πάνω από τα νερά του ποταμού.

Οι εικόνες ελήφθησαν τότε για τις ανάγκες ενός μετοσκόπιου, μια συσκευή που παρουσίαζε εικόνες τη μία μετά την άλλη δίνοντας την αίσθηση της κίνησης (λίγο πολύ σαν τα viewmaster, που είχαμε παιδιά και μέσα στα οποία παρακολοθούσαμε εικόνες ηρώων της Ντίσνεϊ).

Καθώς όμως οι εικόνες είχαν ληφθεί σε φιλμ 68 χιλιοστών και με την κατάλληλη επεξεργασία, το μουσείο κατάφερε να ενώσει τα κομμάτια και να δώσει ένα εκπληκτικά υψηλής ευκρίνειας βίντεο. Σε αυτό μπορεί κανείς να διακρίνει τα κτίρια, τους ανθρώπους στο έδαφος, αλλά και τους επιβάτες στις αποβάθρες του ιπτάμενου τρένου.

Λίγες μέρες αργότερα, ένας ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη, ο Ντένις Σιριάεβ από το Γκντάσκ της Πολωνίας παρουσίασε και πάλι το βίντεο με το ιπτάμενο τρένο. Αυτή τη φορά, η κίνηση έμοιαζε πιο φυσική (στο πρωτότυπο φιλμ έδινε την εντύπωση πως είναι σε γρήγορη κίνηση) και οι εικόνες είχαν χρώμα.

Αν και η αποτύπωση των χρωμάτων σε κτίρια και αντικείμενα δεν είναι ιστορικά ακριβής, η επεξεργασία του βίντεο δημιουργεί την αίσθηση πως τα πλάνα ελήφθησαν μόλις χθες και ας πρόκειται για στιγμιότυπο 118 ετών.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Για τοπικά lockdown μιλά ο Μάριος Λαζανάς (Video)
Επόμενο άρθροΜπορέλ: «Να γίνει διαφανής έρευνα τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι»