Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συνεδρίαση για τις ΑΟΖ

Για στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης στη βάση του διεθνούς δικαίου που στέλνει μήνυμα αυτοπεποίθησης προς κάθε κατεύθυνση και δημιουργεί ισχυρά νομικά κεκτημένα, έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που άρχισε η συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

«Επιβεβαιώνεται ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και η συμφωνία με την Αίγυπτο καταρρίπτει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Με σταθερά βήματα διευθετούμε χρόνιες εκκρεμότητες και κάνουμε τη χώρα πόλο Δημοκρατίας και περιφερειακής σταθερότητας. Με τη συμφωνία με την Αίγυπτο αποκαθίσταται η τάξη στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα βάζει σε τάξη τις εκκρεμότητες των θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ με όμορα κράτη ως αποτέλεσμα στοχευμένων διπλωματικών κινήσεων και σοβαρής προετοιμασίας της κυβέρνησης για θέματα που εκκρεμούσαν για χρόνια με τους γείτονες. Η χώρα μας για πρώτη φορά αποκτά ΑΟΖ όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τη συμφωνία με την Ιταλία

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με δύο εισηγητές. Τη Σία Αναγνωστοπούλου για τη συμφωνία με την Ιταλία και τον Γιώργο Κατρούγκαλο για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει την συμφωνία με την Ιταλία και η κ. Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για ένα θετικό βήμα που βοηθά στην χάραξη μίας στρατηγικής της χώρας.

«Οι συμφωνίες αποκτούν αξία όταν δίνουν δυναμική στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Με αυτή τη συμφωνία η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά αποδέχεται συμβιβασμούς. Οι οριοθετήσεις δεν μπορούν να γίνουν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα παρά με συμβιβασμούς οι οποίοι όμως εντάσσονται σε μία συνολική στρατηγική και η ένσταση μας είναι στο έλλειμμα της συγκεκριμένης συνολικής στρατηγικής».

ΣΥΡΙΖΑ: Παρόν στη συμφωνία με την Αίγυπτο

Παρόν ψηφίζει στη συμφωνία με την Αίγυπτο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να χαραχθεί εθνική στρατηγική και ανέφερε ανάμεσα στα άλλα για τη συμφωνία ότι «το θετικό της είναι ότι διεμβολίζει και αντιρροπεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας προσδιορίσει την επήρεια των νησιών γιατί αντίθετα σε σχέση με την συμφωνία της Ιταλίας που την ξέρουμε εδώ δεν την γνωρίζουμε. Επίσης να μας πει η κυβέρνηση αν θα αξιοποιήσει αυτή την μεθοδολογία και στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Η συμφωνία μπορεί αν ενταχθεί σε ένα πλαίσιο στρατηγικής να διεμβολίσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, έχει όμως σημαντικά σκοτεινά σημεία που αν δεν διευκρινιστούν και δεν ενταχθούν στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής μπορεί να είναι υπονομευτικά της προσπάθειας μας να βρούμε επιτέλους μια λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο με την Τουρκία.

Ενόψει αυτών των προβληματισμών και ακριβώς επειδή είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα ψηφίσουμε παρόν στην συμφωνία αυτή ζητώντας για μία ακόμη φορά από τη Νέα Δημοκρατία να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έτσι ώστε όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα να συζητηθούν όχι απλώς στο πλαίσιο μιας ενημέρωσης αλλά προς την ανάγκη από κοινού χάραξης εθνικής στρατηγικής με αρχή μέση και τέλος που θα εξασφαλίσει και την απαραίτητη ενότητα του ελληνικού λαού».

Λοβέρδος: Το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει και τις δύο συμφωνίες

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν ακυρώνει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά το διεμβολίζει και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει και τη συμφωνία με την Ιταλία και τη συμφωνία με την Αίγυπτο γιατί πρώτα απ’ όλα βάζει τα συμφέροντα της χώρας

«Παραξενευτήκαμε τις πρώτες μέρες όσοι ξέρουμε λίγα νομικά όταν είπε η κυβέρνηση ότι ακύρωσε το παράνομο σύμφωνο Τουρκίας Λιβύης . Η σωστή φράση είναι το διεμβόλισε, προφανώς και δεν το ακύρωσε αυτό είναι μια de facto επιλογή τους και ως ντε φάκτο επιλογή την συζητάμε. De jure δεν μπορεί να γίνει σεβαστό προφανέστατα. Με τη δική μας συμφωνία όμως που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο εμείς ως χώρα της νομιμότητας λέμε ότι με τη συμφωνία αυτή το πλεονέκτημα μας είναι ότι διεμβολίζεται η παράνομη προηγούμενη συμφωνία.

Μερικά, επιτέλους λέμε κι εμείς κατά το διεθνές δίκαιο ποιες είναι οι γραμμές μας, ποιες είναι οι ΑΟΖ μας. Αυτό το πλεονέκτημα δεν μπορεί κανείς να το παραγνωρίσει αλλά όχι και να λέμε ότι πετύχαμε την ακύρωση. Με συναίσθηση ευθύνης γνωρίζοντας ότι η χώρα μας χρειάζεται όλους, ξέροντας πολύ καλά αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή μας, γνωρίζοντας το διεθνές δίκαιο και έχοντας πρώτο πράγμα στο μυαλό μας το πρώτα απ’ όλα η Ελλάδα εμείς θα ψηφίσουμε και τις δύο συμφωνίες με την κριτική που συνοδεύουμε την στάση μας».

Τέλος, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 καταψηφίζουν τις δύο συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Προηγούμενο άρθροΙσπανία: 2.060 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες
Επόμενο άρθροΔένδιας – Βουλή: Κάλεσε σε εθνική ομοψυχία απέναντι στην Τουρκία