Στη μεγαλύτερη, μεταπολεμικά, ύφεση η γερμανική Οικονομία

Kατά σχεδόν 10% σημειώνει πτώση το ΑΕΠ της Γερμανίας, με το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό να είναι γύρω στα 52 δις.

Ειδκότερα, η χώρα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανά τρίμηνο από το 1970, καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 9,7%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Η πανδημία του κορονοϊού και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, μείωσαν την ιδιωτική κατανάλωση κατά 10,9%, τις επενδύσεις των εταιρειών σε εξοπλισμό (ειδικά μηχανήματα, συσκευές, οχήματα) κατά 19,6% και τις εξαγωγές κατά 20,3%.

Σύμφωνα με προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης, το ΑΕΠ του 2020 θα μειωθεί κατά 6,3% σε σχέση με πέρυσι.

Αρνητικές επιπτώσεις προκάλεσε ο κορονοϊός και στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς φέτος τα δημόσια έσοδα του πρώτου εξαμήνου ήταν κατά 51,6 δις ευρώ λιγότερα απ’ ότι τα έσοδα.

Εντελώς διαφορετική ήταν η κατάσταση πέρυσι: το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου 2019 ανήλθε στα 46,5 δις ευρώ. Το έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου φέτος αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ και οφείλεται στη μείωση των φορολογικών εσόδων όπως και στα κρατικά προγράμματα στήριξης της οικονομίας.

Παρ΄ όλα τα αρνητικά στοιχεία, οι οικονομολόγοι αναμένουν για το φετινό δεύτερο εξάμηνο άνοδο της γερμανικής οικονομίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και ότι θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, το ΑΕΠ του 2020 θα μειωθεί και ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι ελλειμματικός.

Προηγούμενο άρθροΕντυπωσιακό βίντεο από αεροναυτική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (video – pics)
Επόμενο άρθροΣυγκινητικό βίντεο – Ελαφάκι ζητά βοήθεια γιατί πέθανε η μαμά του (video – pics)