Στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές του Έβρου, έφτασαν o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, και τα μέλη της αυστριακής αντιπροσωπείας.

Αφού ολοκληρωθεί η ενημέρωση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του Έβρου, θα ακολουθήσουν δηλώσεις των υπουργών.

Νωρίτερα σήμερα (25/8/2020), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποδέχθηκε στο υπουργείο, τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νιχάμερ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί η αυστριακή αντιπροσωπεία στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις αφορούσαν στην ενίσχυση της ήδη πολύ καλής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως, η ασφάλεια, η μετανάστευση και τα μέτρα περιορισμού των συνεπειών του Covid-19.  Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα μέτρα προστασίας των αξιωματούχων της Frontex που επιχειρούν στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη ευχαρίστησε τον Καρλ Νεχάμερ για την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια της Αυστρίας στα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.

«Στον Έβρο, τον Μάρτη, εμείς, εσείς και οι άλλοι Ευρωπαίοι, προχωρήσαμε την Ευρώπη. Αγωνιστήκαμε μαζί για κάτι κοινό, τα σύνορά μας. Ως Έλληνες είμαστε περήφανοι που αυτή η μακρά διαδικασία συνειδητοποίησης της κοινής Ευρωπαϊκής πατρίδας ενισχύθηκε στη χώρα μας, στον Έβρο. Κι αυτό έγινε, όχι μόνο γιατί το είπαν πολιτικοί, υπουργοί ή αξιωματούχοι της Ευρώπης. Έγινε γιατί ο δικός σας αξιωματικός, πάνω στη μεθόριο, όταν ο Τούρκος ομόλογος του, του είπε «πήγαινε σπίτι σου τι κάνεις εδώ;», του απάντησε «φυλάω σύνορα της Ευρώπης, είμαι σπίτι μου!!!», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Καταλήγοντας, ανέφερε:

«Είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε την προσπάθεια πιο θεσμικά, στα όργανα της Ένωσης, λίγο περισσότερο Ευρωπαίοι όλοι μας, και φυσικά πάντα περήφανοι για τις ιδιαίτερες πατρίδες μας. Με επείγουσα προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε το βήμα του Έβρου να μετουσιωθεί σε στερεή άποψη για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.»

Από την πλευρά του, ο κ. Νεχάμερ, αφού εξήρε τη συνεργασία των δύο χωρών στον της τομέα ασφάλειας, στάθηκε και αυτός στα γεγονότα του Μαρτίου, τονίζοντας:

«Δεν υπήρξε (τον Μάρτιο) καμία αμφιβολία και κανένας δισταγμός στην αυστριακή κυβέρνηση, στον καγκελάριο μας, κύριο Κουρτς, και σε εμένα ως υπουργό Εσωτερικών να ενισχύσουμε την Ελλάδα.

Σε αυτή τη δύσκολη φάση η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ζει μόνο από λέξεις, αλλά ζει από πράξεις… Αλλά δεν επρόκειτο μόνο γι αυτό.

Ήταν ότι έπρεπε να δώσουμε και ένα σαφές μήνυμα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας πως δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν μόνο του.

Είμαστε όλοι μαζί από κοινού, θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα και αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουμε κατά αυτό τον τρόπο και τα σύνορα της Αυστρίας.

Και τώρα κυρίες και κύριοι κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο. Πάλι η Τουρκία έρχεται με πίεση εις βάρος της Ελλάδας και, όπως είδαμε, παράνομοι μετανάστες χρησιμοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης, γίνεται χρήση οργανωμένης προπαγάνδας κατά της Ελλάδος και εις βάρος της Ελλάδας, εσφαλμένα fake news κατά του Λιμενικού Σώματος, κατά των προσπαθειών της Ελλάδας να προστατεύσει τα Ευρωπαϊκά σύνορα.»

Επίσης αναφέρθηκε στη βοήθεια της Αυστρίας προς την Ελλάδα για την πίεση προσφυγικών ροών που δέχεται η χώρα μας.

«Με τον πρωθυπουργό, τον κύριο Μητσοτάκη, μιλήσαμε επίσης για το θέμα των προσφύγων στα σύνορα και είπαμε ποιες μελλοντικές στρατηγικές μπορούμε να αναπτύξουμε στην εταιρική αυτή σχέση ασφαλείας μεταξύ των κρατών μας και εγώ ως Υπουργός Εσωτερικών είπα ότι μπορούμε να διαθέσουμε (2.000.000) ευρώ, ώστε να ενισχύσουμε την κατάσταση επιτόπου στο θέμα της ιατρικής υποστήριξης των ανθρώπων στα σύνορα. Εδώ πρόκειται και μία ανάγκη συστημικής συνεργασίας και η Αυστρία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί.»

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι δύο αντιπροσωπείες επισκέπτονται τον Έβρο, ώστε να επιθεωρήσουν τις δυνάμεις της Frontex που περιπολούν στα σύνορα.

Προηγούμενο άρθροTριήμερη αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας ξεκινά αύριο 26/8
Επόμενο άρθροΣτο Βερολίνο μεταβαίνει ο Ν. Παναγιωτόπουλος για την Άτυπη Σύνοδο των Υπ. Άμυνας της Ε.Ε.