Κατά την Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενημέρωσε αναλυτικά τον Γ.Γ. ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ζαν-Πιερ Λακρουά, για τις  προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε:

«Η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Επίσης, επισήμανε ότι «η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.»

 Εν συνεχεία, υπογράμμισε:                            

«Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή.

Οι απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε χωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα ομόλογό μου, Αννεγκρέτ Κραμπ Καρεμπάουμ, την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, καθώς και με τον Γ.Γ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο τόνισε ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για την Ελλάδα και για τη συνοχή της Συμμαχίας και, συνεπώς, δεν είναι αποδεκτή.

Προηγούμενο άρθροΤη διερεύνηση της ασθένειας του Ναβάλνι ζητεί το ΝΑΤΟ
Επόμενο άρθροΣυρία: Αμερικανοί τραυματίες σε επεισόδιο με τις ρωσικές δυνάμεις