Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας

Στην έκδοση αντι-Navtex  αναμένεται να προχωρήσουν τις επόμενες ώρες οι ελληνικές αρχές, που στέλνουν μήνυμα σε ΕΕ και Άγκυρα, με αφορμή τα δύο νέα περιστατικά προκλήσεων στον αέρα και στη θάλασσα.

Η ελληνική αντι – NAVTEX αποτελεί απάντηση στη νέα παράνομη και προκλητική τουρκική, ενώ η περιοχή που δεσμεύεται ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

33 55.00 N – 027 59.77 E

34 12.28 N – 028 00.12 E

35 12.12 N – 030 22.15 E

34 58.25 N – 030 31.50 E

34 18.58 N – 028 55.57 E

Την  ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές στέλνουν σκληρή απάντηση σε Ευρώπη και Τουρκία. Σχολιάζοντας τις νέες προκλήσεις των Τούρκων και τη νέα παράνομη τουρκική Navtex, προκειμένου να συνεχίσει την προκλητική του παρουσία στην Μεσόγειο το Oruc Reis, επισημαίνουν ότι «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά».

Οι νέες προκλήσεις των Τούρκων σημειώθηκαν στις 11.30 το πρωί, όταν ελληνικά F-16 παρενοχλήθηκαν από τουρκικά μαχητικά, κατά την επιστροφή τους από την Κύπρο όπου συμμετείχαν στην άσκηση «EUNOMIA 2020».

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν στον εναέριο χώρο, στον οποίο εφάπτονται το FIR Aθηνών και το FIR Λευκωσίας, όταν τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν σε κοντινή απόσταση τα ελληνικα F-16 που πετούσαν ανά ζεύγη με αποτέλεσμα να σημειωθούν εμπλοκές μεταξύ των αεροσκαφών.

Η τουρκική πρόκληση στον αέρα, όπως επισημαίνουν επιτελείς του ΓΕΑ, συνίσταται στο γεγονός ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς να έχουν υποβάλλει σχέδιο πτήσης στις κυπριακές και τις ελληνικές αρχές, παρενόχλησαν τα ελληνικά μαχητικά τα οποία είχαν τηρήσει τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας κατά τη συμμετοχή τους στην άσκηση.

Προηγούμενο άρθροΝ. Χριστοδουλίδης: «Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης»
Επόμενο άρθροΠέτσας: «Την ένταση δεν τη δημιουργεί η Ελλάδα – Οι ΗΠΑ επιδιώκουν σταθερότητα» (Video)