Παγκόσμια ανησυχία για Αν. Μεσόγειο μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Τραμπ

‘Εντονα ανησυχούν ΗΠΑ και Γερμανία για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, που μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Από το βράδυ της Τετάρτης υπάρχει έντονο παρασκήνιο, για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Τραμπ «εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τραμπ επικοινώνησε και με τον Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να αναφέρει ότι η χώρα του επιθυμεί την αποκλιμάκωση αλλά «δεν είναι αυτή που προκαλεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία έχει αποδείξει με «συγκεκριμένες ενέργειες» ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να ξεκινήσει διάλογο για το θέμα.

Έμπειροι διπλωμάτες «βλέπουν» θετικά την κίνηση Τραμπ και θεωρούν ότι η πρωτοβουλία του αποτελεί μια προσπάθεια να του Αμερικανού προέδρου να στείλει μήνυμα πως συμμερίζεται τις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η ενόχληση από τις κινήσεις Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή και η αστάθεια που δημιουργεί, έχουν πλέον φτάσει στο ανώτατο κλιμάκιο του Λευκού Οίκου.

Νέα πρωτοβουλία της Γερμανίας

Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του Βερολίνου για έναρξη διαλόγου οδεύει προς ναυάγιο, οι πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ να έχει αύριο, Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση.

Η λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Στο μεταξύ, αρχίζει σήμερα το διήμερο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο Ζοζέπ Μπορέλ έχει δεσμευθεί ότι  θα παρουσιάσει τη λίστα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αν αυτή συνεχίσει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την παρουσίαση της λίστας, αναμένεται να γίνει αναλυτική συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Η Ελλάδα αναμένει κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι εάν η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί, θα επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες, «κυρώσεις που θα δαγκώνουν», όπως εείπε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πάντως, δεν αναμένεται λήψη αποφάσεων, καθώς πρόκειται για άτυπο Συμβούλιο και όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε χθες ότι η Συμμαχία ανησυχεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποκλιμάκωση, είναι διάλογος. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου, και χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας να μεσολαβήσει για να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός» είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, κάτι που αποκαλύπτεται από τον διάλογο που είχαν, με – ένα αγνοία τους – ανοιχτά μικρόφωνα, στον διάλογο της Γερμανίδας υπουργός Άμυνας με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, κατά τη διάρκεια της συνάντησής στους στη Σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη.

Ο διάλογος:

Μπορέλ: Πώς ήταν;

Κάρενμπαουερ: Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά.

Μπορέλ: Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Κάρενμπαουερ: Ναι, ναι.

Μπορέλ: Θεωρούν ότι οι Ελληνες δεν είναι αξιόπιστοι.

Κάρενμπαουερ: Πιστεύω ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Άνγκελα Μέρκελ με Ερντογάν την Παρασκευή.

Προηγούμενο άρθροΚικίλιας: «Διανύουμε τη μεγαλύτερη κρίση της δημόσιας Υγείας»
Επόμενο άρθροΝέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για το Oruc Reis