Tουρκικά Μέσα Ενημέρωσης σε πολεμική υστερία κατά της Ελλάδας

Στην καλλιέργεια ενός απίστευτου πολεμικού κλίματος έχουν επιδοθεί τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ακόμη και οι ελάχιστες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι  όλα τα ΜΜΕ της γείτονος έχουν συστρατευθεί εναντίον της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς και εκφράσεις που εκχυδαΐζουν την πολιτική ορολογία, ακολουθώντας τον τρόπο έκφρασης επίσημων χειλιών της Τουρκίας, ακόμη και του ίδιου του Ερντογάν.

Το κλίμα αντιπαράθεσης που καλλιεργείται από τα  πρωτοσέλιδα στην Τουρκία, αποτελεί μια άκρως εθνικιστική υστερία που ανησυχεί διπλωμάτες και παρατηρητές, καθώς θυμίζει έντονα τις παραμονές του μεθοδευμένου πογκρόμ των Σεπτεμβριανών της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955, με την πρωτοφανή ακόμη και τότε επίθεση του όχλου κατά των Ρωμιών και των περιουσιών τους στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, από τότε ουδέποτε είχε παρατηρηθεί μία τόσο μεθοδευμένη και κεντρικά καθοδηγούμενη εκστρατεία κινητοποίησης της τουρκικής κοινής γνώμης, μέχρι σήμερα που εκδηλώνεται με τον πλέον ανησυχητικό τρόπο.

Το, ουσιαστικά, δημοσιογραφικό όργανο του κυβερνώνοντος κόμματος «Yeni Safak»,  έχει τίτλο  «Θα καταστραφείτε». Τον πρωτοσέλιδο τίτλο ακολουθεί καθοδηγούμενο ρεπορτάζ – προειδοποίηση με τον τίτλο «Δεν θα φύγει το Oruc Reis» και την υποσημείωση ότι  λόγω της συμπεριφοράς της Αθήνας θα εκδοθούν και άλλες NAVTEX με το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας να παραμένει στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, δυτικά της Καρπάθου και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Το επιθετικότερο σύνθημα το χρησιμοποιεί η «ΑΚSAM».  «Ελάτε όλοι μαζί» τιτλοφορεί το άρθρο της, αναφερόμενη προφανώς και στις χώρες που αυτή την περίοδο επιδεικνύουν τη στήριξή τους προς την Ελλάδα, δηλαδή τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ.

Ανατριχίλα προκαλεί ο τίτλος της σταθερά αντιπολιτευόμενης και παραδοσιακά Κεμαλικής εφημερίδας «Cumhuriyet» (Τζουμχουριέτ), η οποία πάντα εξέφραζε τις απόψεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (σήμερα Αξιωματική Αντιπολίτευση). Υιοθετώντας την επιθετική – εθνικιστική υστερία φέρει τίτλο «Πήρε κάποιες χώρες στο πλευρό της (η Ελλάδα) και πλέει σε επικίνδυνα νερά».

Επίσης, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από όλα τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων ή ιστοσελίδων λείπει η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου και η συζήτηση του Τραμπ με Μητσοτάκη και Ερντογάν.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρωτοσέλιδο της άλλοτε μεγαλύτερης και με την ισχυρότερη επιρροή εφημερίδας της«Hurriyet».  Στον τίτλο της αναφέρει ότι  «Η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει την πρόκληση», ενώ αναφέρεται και  στην υπουργό Άμυνας της Γαλλίας με τον σαρκαστικό τίτλο: «Και εσείς μαντάμ τι δουλειά έχετε και ανακατεύεστε».

Προηγούμενο άρθροΔένδιας: «Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται συμπεριφορές που το υπονομεύουν»
Επόμενο άρθροΝ. Χριστοδουλίδης: «Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης»