Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία, μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Οι ειδικοί με την τελική και ομόφωνη εισήγησή τους διασφαλίζουν  καλύτερη εικόνα σχετικά με τον covid 19, καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο επέστρεφαν και οι τελευταίoι πολίτες από τις διακοπές τους, συνεπώς δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος ώστε να εντοπιστούν τυχόν φορείς της Covid-19.

Στις σχετικές ανακοινώσεις  θα προβούν σήμερα το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η υπουργός Υγείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου θα παρίσταται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 14 Σεπτεμβρίου, αντί για τις 7 του μήνα όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, ελήφθη χθες σε τηλεδιάσκεψη της ειδικής επιτροπής για τον κορονοϊό στην οποία συμμετείχε και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν να παραταθεί κατά μία εβδομάδα η έναρξη της σχολικής χρονιάς ώστε να έχουν επιστρέψει όλοι από τις διακοπές τους, να εντοπιστούν οι δυνητικά φορείς του ιού αλλά και να έχουν προετοιμαστεί πλήρως τα σχολεία.

Το τελικό σχέδιο έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετές μέρες από την πολιτική ηγεσία και προβλέπει τη λειτουργία των τάξεων με τη συνολική σύνθεση των μαθητών, υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει τρεις δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, όπως διευκρίνισε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

 Μαθητές και εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να φορούν τη μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και μόνο στα διαλείμματα θα επιτρέπεται να την αφαιρούν.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική από το Νηπιαγωγείο σε όλους τους μαθητές, με το υπουργείο Παιδείας να εξαγγέλλει εκπαίδευση από ειδικούς στους μικρούς μαθητές έως και την Γ’ Δημοτικού για τη σωστή χρήση της.

Τα διαλείμματα θα γίνονται ξεχωριστά για κάθε τάξη και θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των μαθητών.

Το σχέδιο των ειδικών προβλέπει καθαρισμό των τάξεων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και μετά το πέρας τους, με το υπουργείο Εσωτερικών να προχωράει φέτος στην πρόσληψη 9.474 σχολικών καθαριστριών, εκ των οποίων οι 5.000 θα είναι πλήρους απασχόλησης (αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρσι), ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Αναφορικά με τα κενά, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη 25.046 αναπληρωτών, εκ των οποίων οι 21.065 αφορούν εκπαιδευτικούς και οι 3.981 ειδικό και βοηθητικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τους αναπληρωτές, η Ειδική Αγωγή ενισχύεται φέτος και με 4.500 μόνιμους διορισμούς.

Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο ΕΟΔΥ θα αποστείλει οδηγίες προς τα σχολεία για τη διαχείριση ενός ύποπτου κρούσματος και για τη διαχείριση της μάσκας, ενώ θα πραγματοποιεί και δειγματοληπτικούς ελέγχους σε περιπτώσεις που χρήζουν παρέμβασης.

Εκδρομές και σχολικά πρωταθλήματα αναβάλλονται ενώ οι σχολικές εορτές και οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

Προηγούμενο άρθροΣύμβουλος Ερντογάν: «Νάνοι» οι Έλληνες – Οι στρατιώτες τους θα πεθάνουν στα νησιά από πείνα
Επόμενο άρθροO Άρειος Πάγος “παγώνει” τις δικαστικές προθεσμίες λόγω κορονοϊού