Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και στο τι εξετάζεται για την επέκταση της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων λόγω κορονοϊού.

Πιθανή χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την επέκταση της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων για ακόμα έναν μήνα στους κλάδους που πλήττονται από την κρίση, ενώ ανέφερε ότι όποια ανακοίνωση θα γίνει στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, που μίλησε στα ΜΜΕ, μελετάται και η δυνατότητα εθελοντικής μείωσης από τους ιδιοκτήτες.

«Έχουμε μια υγειονομική κρίση, αυτή η παρένθεση επιβάλλει από εμάς να αυξήσουμε δαπάνες.

Άρα έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους στην ενίσχυση των πολιτών των χαμηλότερων στρωμάτων» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις μειώσεις φόρων, εξήγησε ότι εξαρτώνται από τον έκταση της κρίσης του κορονοϊού, ενώ σε ερώτηση για την προκαταβολή φόρου και για το εάν θα συνεχιστεί αυτό το μέτρο, απάντησε ότι είναι κάτι που αξιολογείται.

«Αυτή τη στιγμή το μείζον θέμα του επιχειρηματία είναι η ρευστότητα» τόνισε.

Εκτίμησε ότι στο επόμενο Eurogroup θα υπάρχει η ίδια ευελιξία που υπήρξε και στο προηγούμενο.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Γέφυρα» κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό πρόσωπο και για δεύτερη ευκαιρία που θα έχει ο πολίτης για τη ρύθμιση των οφειλών του.

Συγκεκριμένα, για τους πλειστηριασμούς τόνισε ότι: «Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες για να μην γίνονται πλειστηριασμοί».

Έκανε γνωστό ότι όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει, παρά τη ρύθμιση των χρεών του, το ακίνητο θα μεταβιβάζεται για 12 χρόνια στον νέο φορέα και σε αυτόν θα διαμένει ο ιδιοκτήτης, πληρώνοντας ενοίκιο που θα επιδοτείται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ο ιδιοκτήτης φθάνει στην πτώχευση, θα μπορεί αντί να χάσει το σπίτι, να πληρώνει ενοίκιο που θα επιδοτείται, και μέσα στη 12ετία να μπορεί να το πάρει πίσω.

Με το πρόγραμμα «Γέφυρα», όπως τόνισε, διασφαλίζεται ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα έχουν πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς. «Βοηθάμε τον πολίτη και προληπτικά και κατασταλτικά» σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι για όσα νοικοκυριά μπορούν να πληρώσουν κάτι από τα χρέη τους, θα παγώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, θα ρυθμίζεται ευνοϊκά η οφειλή και το δημόσιο θα επιδοτεί τις νέες δόσεις.

Όσον αφορά στο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ετοιμάζεται, ο υπουργός σημείωσε ότι έχει προϋπολογιστεί το κονδύλι αυτό, ώστε να γίνει το βέλτιστο για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης τη χώρας και την ενίσχυση της άμυνάς της.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα στο 2020 θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Προηγούμενο άρθροKικίλιας: Ελπιδοφόρα η κυκλοφορία ασφαλούς εμβολίου σε λίγους μήνες
Επόμενο άρθροΣύμβουλος Ερντογάν: «Νάνοι» οι Έλληνες – Οι στρατιώτες τους θα πεθάνουν στα νησιά από πείνα