Απαντήσεις για τα σχολεία, τα οποία επισήμως ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου, έδωσε η Νίκη Κεραμέως, η οποία μίλησε για την περίπτωση κρούσματος του νέου κορωνοϊού σε τάξη, όπου κανείς δε θα επιτρέπεται να είναι χωρίς τη μάσκα.

«Η μάσκα είναι ό,τι πιο πολύτιμο σε καιρό πανδημίας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στα σχολεία. Δε θα μπαίνει κανείς στην τάξη χωρίς μάσκα. Ούτε μαθητής, ούτε καθηγητής ούτε γονιός, οποιοσδήποτε. Xρήση μάσκας απ’ όλους και στα λεωφορεία, οδηγούς, συνοδούς, μαθητές» ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας.

Η κ. Κεραμέως αποσαφήνισε ότι εάν εμφανιστεί ένα κρούσμα κλείνει το τμήμα και γίνεται ιχνηλάτηση. Αν το κρούσμα είναι εκπαιδευτικός, και όχι μαθητής, γίνεται ιχνηλάτηση, και μπορεί να κλείσουν και περισσότερα τμήματα. Εξάλλου, μια έξαρση κρουσμάτων σε συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να ακολουθήσει κλείσιμο σχολικής μονάδας, με τηλεκπαίδευση των μαθητών, καθότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. «Δε θα διστάσουμε αν χρειαστεί να επικαιροποιήσουμε τα μέτρα, θετικά ή αρνητικά, με φροντίδα στη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση» διαβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου κλείδωσε και επίσημα η ημερομηνία για την έναρξη λειτουργίας των σχολείων από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο.

Τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών δήλωσαν έτοιμα για την άμεση στελέχωση των σχολείων σε υλικά όπως οι μάσκες και τα αντισηπτικά, ενώ σχετικά με τη τήρηση αποστάσεων εντός της σχολικής τάξης, ένα ζήτημα που ανησυχεί γονείς και εκπαιδευτικούς, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία δεν θα διστάσει να αυστηροποιήσει (ή και να χαλαρώσει) τα μέτρα, ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η παράταση μιας εβδομάδας που δόθηκε για την έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε ύστερα από συστάσεις των ειδικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το 85% των εκδρομέων έχει επιστρέψει, με το υπόλοιπο ποσοστό να αποτελεί έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εκδρομέων που ακόμα παραθερίζουν και δεν είναι γνωστό πόσο θα επηρεάσει η επιστροφή τους τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η κυβέρνηση κάλεσε όσους ακόμα βρίσκονται σε διακοπές να επιστρέψουν. Η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η έξαρση των κρουσμάτων φάνηκε να συνδέεται με ασυμπτωματικούς και η σύσταση για επιστροφή των εκδρομέων στοχεύει στο να σταθεροποιηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Με τις λεπτομέρειες του τελικού σχεδίου για την επιστροφή στα θρανία να έχουν κλειδώσει, παρατίθενται τα 10 βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:

1.Υποχρεωτική χρήση μάσκας: Μαθητές και καθηγητές θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα εντός των σχολικών χώρων και στα μέσα μεταφοράς. Θα διατεθούν δωρεάν τρεις μάσκες (οι δύο από την πρώτη μέρα έναρξης του σχολικού έτους και η τρίτη αργότερα μέσα στο σχολικό έτος) σε μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων και στους εκπαιδευτικούς από το υπουργείο Εσωτερικών. Με τρεις τρόπους, το υπουργείο Παιδείας προχωράει σε εκπαίδευση των μαθητών, ιδίως από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού, για τη σωστή χρήση μάσκας.

Ο ΕΟΔΥ θα αποστείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα επωμιστούν με επιπλέον έργο διδασκαλίας. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ειδικοί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να δείξουν στους μικρούς μαθητές πώς να τοποθετούν σωστά τη μάσκα στο πρόσωπο. Τέλος, θα δημοσιοποιηθούν και ενημερωτικά βίντεο προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

2.Ποιοι μαθητές εξαιρούνται: Υπάρχουν κατηγορίες μαθητών, οι οποίες δεν θα φορούν μάσκα. Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή και διαταραχή συμπεριφοράς εξαιρούνται από το μέτρο. Επιπλέον, παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα κρίνεται ότι δεν θα μπορούν να χειριστούν τη μάσκα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις προκρίνεται η χρήση της προμετωπίδας. Πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό μαθητών, που προέρχεται κυρίως από την ειδική αγωγή. Το κάθε σχολείο κι έπειτα από τις οδηγίες που θα σταλούν από τον ΕΟΔΥ θα διαχειριστεί την κάθε περίπτωση διαφορετικά για το αν θα παρακολουθεί τα μαθήματα στην τάξη ή αν θα διδάσκεται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Προηγούμενο άρθροTούρκικα πλοία έστρεψαν τα όπλα σε ελληνική φρεγάτα
Επόμενο άρθροΣτρατιώτες τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο στο ακριτικό Καστελόριζο (video)