Κορονοϊός: Υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 στα σχολεία – Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις για το τι θα συμβεί εάν υπάρξει κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο έδωσε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, η κ. Παπαευαγγέλου ενημέρωσε πως σε κάθε σχολείο θα υπάρχει υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19, ο οποίος θα διαχειρίζεται οτιδήποτε σχετίζεται με τον κορονοϊό μέσα στο σχολείο. Ο υπεύθυνος Covid-19 θα εκπαιδεύει το προσωπικό για την αναγνώριση ύποπτων κρουσμάτων και θα ενημερώνει τους γονείς. Παράλληλα, θα τηρεί αρχείο απουσιών που σχετίζονται με κρούσμα.

Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος μαθητή, θα απομονώνεται αμέσως σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και καλά αεριζόμενο, μέχρι να έρθει η οικογένειά του να τον παραλάβει. Στη συνέχεια, ο μαθητής θα επισκέπτεται τον ιατρό του και θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος. Μέχρι να βγουν τα αποτέλεσμα, ο μαθητής θα παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση εκπαιδευτικού ή εργαζομένου στη σχολική μονάδα.

Αν το τεστ σε παιδί ή εκπαιδευτικό είναι αρνητικό, τότε μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο εντός 24 ωρών. Εάν, βέβαια, βγει θετικό, τότε ο γονιός οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο Covid-19 του σχολείου, όπως και τους υπεύθυνους όλων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του. Τότε, εκείνος επικοινωνεί με τις αρμόδιες αρχές.

Θετικοί στον κορονοϊό εντοπίστηκα καθηγητές ιδιωτικών σχολείων στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, ύστερα από τις αρχικές αναφορές για κρούσματα σε δημόσια σχολεία, όπως, μεταξύ άλλων, της Αγίας Παρασκευής, χθες, Πέμπτη, επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα περιστατικά σε ιδιωτικά σχολεία.

Τα ιδιωτικά σχολεία στα οποία επιβεβαιώθηκαν κρούσματα κορονοϊού είναι η «Ελληνογερμανική Αγωγή» και τα εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα.

Η επιστολή της «Ελληνογερμανικής Αγωγής»

Η «Ελληνογερμανική Αγωγή» έσπευσε να ενημερώσει τους γονείς των μαθητών για τα κρούσματα κορονοϊού, εξηγώντας αρχικά ότι πρόκειται για δυο εκπαιδευτικούς του σχολείου. Μια δασκάλα του Νηπιαγωγείου και μια δασκάλα του Δημοτικού.

Στην επιστολή του, το σχολείο αναφέρει ότι «αμέσως η διοίκηση του σχολείου ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ» διευκρινίζοντας ότι «η δασκάλα του Δημοτικού δεν είχε έρθει σε επαφή με μαθητές ή γονείς και φορούσε πάντα μάσκα στον χώρο του σχολείου». Γι’ αυτόν τον λόγο, «δεν κρίθηκε απαραίτητη η λήψη κάποιου μέτρου».

Προηγούμενο άρθροΧριστοδουλίδης: «Να πράξουμε συλλογικά απέναντι στην Τουρκία – Απειλεί τα συμφέροντα της ΕΕ»
Επόμενο άρθροΜετά τους MED7 η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis κινείται σε περιοχές δικαιοδοσίας της