Σταϊκούρας: Δημοσιονομική ευελιξία και για το 2021 –Αυξήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα

Στην αποκάλυψη ότι η δημοσιονομική ευελιξία που ίσχυσε στην Ευρώπη για το 2020 λόγω της πανδημίας θα συνεχιστεί τουλάχιστον και για το 2021 προχώρησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα φτάσει στο επίπεδο του 2019 προς το τέλος του 2022.

«Όμως άλλο δημοσιονομική ευελιξία κι άλλο δημοσιονομικό ξεχαρβάλωμα που σημαίνει ότι θα πρέπει με υπευθυνότητα να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ο κύριος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι σήμερα βρίσκονται στο ποσό των 38,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ στην αρχή της κρίσης ήταν 37,5 δισ.

«Έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο μέσα από έξι επιτυχημένες εκδόσεις χρέους συνολικού ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και από δύο εκταμιεύσεις υποδόσεων από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων περίπου 1,5 δισ ευρώ. Άρα μόνο από αυτές τις πηγές έχουν αντληθεί πάνω από 15 δισ ευρώ τον τελευταίο χρόνο συμβάλλοντας στο σημερινό ύψος των ταμειακών διαθεσίμων. Αντιλαμβάνεστε την έκταση και τον όγκο των μέτρων που έχουν ληφθεί το τελευταίο εξάμηνο», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά τις συνολικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ο κύριος Σταϊκούρας μίλησε ότι αυτές ξεπερνούν τις εξήντα. «Η συνολική αξία των 61 μέτρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί αλλά και ίσως να υπερβεί τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται όσα ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός για να προστατεύσει την απασχόληση, να ενισχύσει την παραγωγική δραστηριότητα και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδυνάτων».

Προηγούμενο άρθροΒρούτσης για ασφαλιστικές εισφορές: «Είναι η πιο γενναία μείωση»
Επόμενο άρθροΖάεφ: Στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη – Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου