Μητσοτάκης: Ποια είναι τα τέσσερα νομοσχέδια που ανακοίνωσε στην ΔΕΘ

Τέσσερα νομοσχέδια, δύο για την Παιδεία, ένα για τα εργασιακά και ένα νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δύο νομοσχέδια για την Παιδεία

Αν και ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έχουν γίνει πολλά στην Παιδεία, είπε ότι μένουν να γίνουν περισσότερα και τοποθέτησε στο επίκεντρο των κυβερνητικών δράσεων τον νόμο για το άσυλο. Μάλιστα, έκανε λόγο για «σημαντική παρέμβαση, η οποία απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια από αυτή την απαράδεκτη πρακτική να γίνονται άνδρα ανομίας και παραβατικότητας».

«Η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά», είπε όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση παρουσιάζει «μεταρρυθμιστική κόπωση ή αμφιθυμία» στο πεδίο της Παιδείας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έπεται και νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, στον οποίο «εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής, που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο».

Ο νέος νόμος αναμένεται να ψηφιστεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, εντός εξαμήνου, μαζί με νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Μέσα στον μήνα Ν/Σ για τα εργασιακά

Απαντώντας για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση της πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο» και πρόσθεσε:

 «Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένας εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση».

Αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος της εργασίας λόγω εισφορών, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη «μαύρη εργασία».

Θεσμοί και διακυβέρνηση

Κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων που θα αλλάξει τον 4412, αφαιρώντας τα προβλήματα  αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων και της ισχυρής γραφειοκρατίας και προσθέτοντας διαφάνεια.

Το νέο πλαίσιο, θα δώσει ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων, ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι «στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος».

Προηγούμενο άρθροΔΕΘ: Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού (video)
Επόμενο άρθροΠΟΥ – Κορονοϊός: Νέο θλιβερό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων – Πάνω από 307.000 το τελευταίο 24ωρο