Ως τυπική και τεχνική διαδικασία που δεν συνιστά τη νομιμοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου ανακηρύσσουν διπλωματικές πηγές την πρωτοκόλλησης της συμφωνίας Αγκυρας-Τρίπολης.

«Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, στον ΟΗΕ. H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

 «Η εν λόγω “συμφωνία” είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα», προσθέτουν.

Προηγούμενο άρθροMetron Analysis – Δημοσκόπηση: Προβάδισμα της ΝΔ στις 17,5 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Επόμενο άρθροΚορονοϊός – Έρευνα: Ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης δύο στους τρεις Έλληνες