Σύνοδος Κορυφής: Έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη, Μακρόν, Μέρκελ, Αναστασιάδη – Τι λέει το draft – Ενοχλημένος ο Αναστασιάδης

Έκτακτη συνάντηση για να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής έχουν αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Α. Μέρκελ, τον Εμ. Μακρόν και τον Νίκο Αναστασιάδη.

Στις Βρυξέλλες, εξελίσσεται ένα θρίλερ, καθώς η Αθήνα μπλόκαρε το προσχέδιο, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι και θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες.

Προϊδεάζοντας για νύχτα-θρίλερ στις Βρυξέλλες, στο δείπνο των ηγετών, κυβερνητική πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχει κυκλοφορήσει ένα πρώτο draft των συμπερασμάτων, το οποίο δεν είναι αποδεκτό από εμάς και θέλει ακόμα πολλή δουλειά. Δεν θέλουμε να το δραματοποιήσουμε, θέλουμε όμως να δείξουμε ότι δεν θα δεχτούμε ένα κείμενο όπως είναι και θα δουλέψουμε ώστε να αλλάξει για να αντικατοπτρίζει πληρέστερα και τις θέσεις της Ελλάδος». 

Είναι προφανές ότι το draft που δεν περιλαμβάνει αναφορά στην Τουρκία είναι απόρροια της επιρροής της Γερμανίας, η οποία δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Αγκυρας. Κάτι που άλλωστε διεφάνη και από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τάχθηκε κατά των κυρώσεων.

Τι αναφέρει το προσχέδιο

Σύμφωνα με το προσχέδιο, που δίνει στη δημοσιότητα το Politico, «η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και« συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Σε άλλη παράγραφο καλεί την Τουρκία να σταματήσει να διεξάγει έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Αγκυρας παράνομες. Παράλληλα, καλεί τις δύο πλευρές ώστε να λύσουν τις διαφορές τους.

Ενοχλημένη η Κύπρος

Σύμφωνα με τον Νίκο Χρυσολωρά του Bloomberg, η ενόχληση της Κύπρου φαίνεται να έγκειται στην παράγραφο 3, η οποία φέρεται να υιοθετεί τουρκικά επιχειρήματα σχετικά με την κατανομή των εσόδων από υδρογονάνθρακες (η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό έχει επιλυθεί).

Ολες οι εκκλήσεις και οι προσφυγές και ούτω καθεξής είναι παρόμοιες με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που έχουν εγκριθεί στο παρελθόν.

Αυτό που ενοχλεί, επίσης, την κυπριακή πλευρά είναι ότι τα εργαλεία αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας – με άλλα λόγια, οι κυρώσεις – παραπέμπονται στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στις 12 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές της Κύπρου, στο Συμβούλιο «τα 4-5 προσχέδια που παρουσιάζονται στις Συνόδους δεν είναι ποτέ για κατάληξη, οπότε αναμένουμε». Πρόσθεταν δε πως «έχουμε καλή στήριξη, πλην Γερμανίας».

Προηγούμενο άρθροΣύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα μπλοκάρει το προσχέδιο – Ζητά αλλαγές
Επόμενο άρθροΣύνοδος Κορυφής – Πέτσας: Το κείμενο που προτάθηκε απορρίφθηκε γιατί δεν ήταν ισορροπημένο