ΕΝΦΙΑ: Σκέψεις για νέο «κούρεμα» ή κατάργηση του

Στην κατεύθυνση νέου «κουρέματος» του ΕΝΦΙΑ ή και της πλήρους κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου βαδίζει η κυβέρνηση.

Τη στιγμή που οι επιχειρήσεις βλέπουν ως σανίδα σωτηρίας το πρόγραμμα ενίσχυσης ύψους 200 εκατ. ευρώ, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει σταδιακές μειώσεις ή την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», στόχος είναι

να καταστεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πιο δίκαιη και να στηριχθεί η μεσαία τάξη, αφού τον φόρο πληρώνουν περίπου 450.000 ιδιοκτήτες που έχουν κτίσματα εντός σχεδίου και οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Η σταδιακή μείωση ή ακόμα και η κατάργηση του φόρου θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα προκύψουν από την επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές τιμές, κατά το ίδιο δημοσίευμα, μετά και το «ξεπάγωμα» της σχετικής διαδικασίας, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο έτος, αν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο που θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η μαζική ένταξη περιοχών, που μέχρι τώρα παραμένουν στο απυρόβλητο της εφορίας, στο σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μπορεί να δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο και να ανοίξει τον δρόμο για μόνιμη μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που επιβαρύνονται υπέρμετρα για την ακίνητη περιουσία τους.

Προηγούμενο άρθροΥπ. Παιδείας – Σχολεία: Προσλήψεις 2.800 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών
Επόμενο άρθροΠέτσας: «Η Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω» – Σύντομα η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών, συμφώνησαν Δένδιας-Τσαβούσογλου