Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να επιμένει στη ρητορική των προκλήσεων και τις έντασης και αποφάσισε να βγει ξανά το Oruc Reis για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου, ωστόσο για ακόμα μία φορά η ελληνική πλευρά αντέδρασε άμεσα.

Με αντι-NAVTEX και με σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ απαντά η Αθήνα στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ενημερώσει τηλεφωνικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μάλιστα η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας. Σημειώνεται πως ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος θα επιστρέψει από την Πορτογαλία προκειμένου να ενημερωθεί για τις τουρκικές κινήσεις.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σήμερα το μεσημέρι.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός θα θέσει στον κ. Μισέλ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με βάση τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο είπε ο κ. Πέτσας και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

Την ίδια ώρα, εσπευσμένα επιστρέφει στην Ελλάδα ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Πορτογαλία, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου, λόγω της νέας τουρκικής προκλητικότητας με τη NAVTEX. Ο υπουργός Άμυνας κρίθηκε αναγκαίο να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθεί και να έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι, το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προχώρησε και σε προκλητική ανάρτηση στο twitter.

Η νέα οδηγία που εκδόθηκε από την Αττάλεια, αναφέρει πως το σκάφος θα κινηθεί από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες νότια του Καστελόριζου, συνεχίζοντας τις έρευνες στην περιοχή, σε μία ακόμη προκλητική κίνηση της Τουρκίας, λίγο πριν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών. Το Oruc Reis θα συνοδεύουν τα πλοία Ataman και Cengiz Han.

Η νέα παράνομη Navtex της Άγκυρας προκαλεί νέες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, με την κίνηση της Τουρκίας «καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της» καθώς και το ότι «δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νέα τουρκική Navtex το ερευνητικό πλοίο Oruc Reic θα πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο από σήμερα έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί η Αθήνα προέβη σε μια ακόμη ενέργεια για να μπλοκάρει τον πλου του Oruc Reis. Οπως έγινε γνωστό, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis.

Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τον τρόπο που θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση μετά τις τελευταίες προκλήσεις.

«Η στρατηγική μας δεν αλλάζει αλλά οι τακτικές κινήσεις μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες μέρες. Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Όσοι πίστευαν ότι η Τουρκία εννοεί όσα έλεγε πριν την Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου, διαψεύστηκαν. Με τις ενέργειές της σε Βαρώσι και Αιγαίο κάνει το αντίθετο από όσα την καλούσαν τα Συμπεράσματα της Συνόδου. Πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση της έντασης. Ο Πρωθυπουργός λαμβάνει πρωτοβουλίες τις οποίες θα δείτε τις επόμενες μέρες», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας. «Είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε το νήμα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης – 16ης Οκτωβρίου», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Προηγούμενο άρθροΔένδιας: Στο Λουξεμβούργο σήμερα για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Επόμενο άρθροΔένδιας: Συναντήθηκε με Εσθονό ομόλογό του – Συζητήθηκαν Αν. Μεσόγειος και διμερείς σχέσεις