«Απαράδεκτα» χαρακτηρίζει τα χθεσινά επεισόδια στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι τα χθεσινά επεισόδια είναι άκρως απαράδεκτα και καταδικαστέα και ζητεί ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, «προκειμένου μέσα από πνεύμα ενότητας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος».

Παράλληλα, τονίζει ότι κατανοεί τα αισθήματα αγανάκτησης και πικρίας που διακατέχουν τον κυπριακό ελληνισμό ως αποτέλεσμα της απόφασης της Τουρκίας και του εγκάθετου της να προχωρήσουν, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην αλλοίωση του καθεστώτος ή την απειλή για ένταξη των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζει, επίσης, ότι «ανάλογες με τις ψεσινές ενέργειες, όχι μόνο δεν θα συμβάλουν στον τερματισμό της κατοχής και την αποτροπή των σχεδιασμών της Άγκυρας, αλλά, αντιθέτως, θα επισπεύσουν και θα δικαιώσουν τους μέχρι σήμερα αβάσιμους ισχυρισμούς που προβάλλει η Τουρκία».

Όπως σημειώνει, την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαιώνει με αυστηρότητα τις Αποφάσεις του, και ο ΓΓ των ΗΕ δηλώνει ότι προτίθεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και ηγέτες χωρών Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και όχι μόνον, καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας και κινητοποιούνται για αποτροπή των σχεδιασμών της, δεν επιτρέπεται σε κανένα, ανεξαρτήτως κινήτρων, με τις ενέργειες του να δώσει άλλοθι στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς.

«Ζητώ, τις κρίσιμες τούτες ώρες, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, προκειμένου μέσα από πνεύμα ενότητας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος» καταλήγει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προηγούμενο άρθροΔένδιας: Συναντήθηκε με Εσθονό ομόλογό του – Συζητήθηκαν Αν. Μεσόγειος και διμερείς σχέσεις
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης – Μισέλ: Επικοινώνησαν για την τουρκική κλιμάκωση – Το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο