Η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 19,7% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον Alpha.

Στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha οι πολίτες δίνουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις ως προς την αξιολόγηση της κυβέρνησης, τα ελληνοτουρκικά, τα μέτρα για τον κορονοϊό, τη χρήση μάσκας και το εμβόλιο. Μάλιστα ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επίσης οι πολίτες επιθυμούν στην πλειοψηφία τους επιμονή στο διάλογο με την Τουρκία. Ως προς την πανδημία του κορωνοϊού, η πλειονότητα συμφωνεί με τα μέτρα, η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της χρήσης μάσκας παντού, ωστόσο είναι πιο επιφυλακτικοί οι πολίτες με το εμβόλιο.

Πρόθεση ψήφου

Στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε εκλογές αύριο» η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 19,7%.

Ειδικότερα τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 39,2%

ΣΥΡΙΖΑ: 19,5%

ΚΙΝΑΛ: 6,5%

ΚΚΕ: 5,3%

Ελληνική Λύση το 3,3%

ΜέΡΑ 25: 2,5%

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης το 31,8% την κρίνει θετικά και το 29,9% μάλλον θετικά, ενώ το 23,1% θετικά και το 13,4% μάλλον αρνητικά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση και ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (35,3%).

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προκρίνει την επιμονή στο διάλογο (54,2%) έναντι 39,7% που θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει να τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι της γείτονος. Μάλιστα το διάλογο προκρίνει η πλειοψηφία ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, τουλάχιστον μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (55,9%) και του ΣΥΡΙΖΑ (58,2%).

Αξιολογώντας τα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, το 39,2% πιστεύει ότι είναι «αυτά που πρέπει» αλλά το 35,6% θεωρεί ότι «πρέπει να γίνουν αυστηρότερα». Μόνο το 19% τα θεωρεί υπερβολικά αυστηρά.

Η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί με τη μάσκα παντού

Το μήνυμα για τη χρήση της μάσκας έχει όπως φαίνεται περάσει στην πλειοψηφία, καθώς το 67,2% συμφωνεί με τη χρήση της παντού και το 7,7% μάλλον συμφωνεί. Αντιθέτως, διαφωνεί το 19,8% και μάλλον διαφωνεί το 3,8%.

Επιφυλακτικοί για το εμβόλιο οι πολίτες

Πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι πολίτες έναντι του εμβολίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, υπάρχει διχογνωμία για τη χρήση του, καθώς το 32% δηλώνει κατηγορηματικά «ναι» θα το κάνει και το 17% «μάλλον ναι». Αντιστοίχως, «όχι» απαντά το 30,2% και «μάλλον όχι» το 10,8%.

Προηγούμενο άρθροΑν. Μεσόγειος και Ναγκόρνο Καραμπάχ οι συζητήσεις Δένδια στην Αρμενία
Επόμενο άρθροΑρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Οι Έλληνες να είναι ήσυχοι – Υπάρχει αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και διπλωματία»