Νέα δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του OPEN δίνει προβάδισμα 15,3% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Η δημοσκόπηση -η δεύτερη που δημοσιεύεται σήμερα μετά την έρευνα της Marc για τον Alpha- που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων άνω των 17 ετών, από όλη την επικράτεια, μεταξύ 5 και 10 Οκτωβρίου.

Μπροστά με 15,3% η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 38,2% (39,1% στην προηγούμενη μέτρηση), με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με ποσοστό 22,9% (22,2% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) στην πρόθεση ψήφου.

Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,7%, ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 5,3% και η Ελληνική Λύση με ποσοστό 4,3%. Στο 3,7% υπολογίζεται η εκλογική επιρροή του ΜέΡΑ25. Η δημοσκόπηση καταγράφει και την πρόθεση ψήφου στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που λαμβάνει 1,9%.

Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 42%, ενώ 23% εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα. Στο 30% η απάντηση «κανένας από τους δύο».

Η δημοσκόπηση της Alco παρουσίασε επίσης την άποψη της κοινής γνώμης αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία. Στο γράφημα με τη διαχρονική άποψη των πολιτών φαίνεται πως οι πολίτες εξακολουθούν, παρά την κόπωση, να αποτιμούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης (54%).

Στα επιμέρους ζητήματα, οι απαντήσεις των πολιτών είναι περισσότερο αρνητικές αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία (57% έναντι 31% θετικές) και στον τρόπο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ο δείκτης απόδοσης της κυβέρνησης

Σε άλλη κάρτα, η δημοσκόπηση παρουσίασε την ικανοποίηση των ερωτηθέντων από την κυβέρνηση, με την απάντηση 1 να σημαίνει «καθόλου» και 10 «απόλυτα». Ο μέσος όρος αποδοχής της κυβέρνησης κυμαίνεται στο 5,4.

Η γνώμη της κοινής γνώμης για Τουρκία και Χρυσή Αυγή

Στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο δελτίο του Open, παρουσιάστηκαν όμως και δύο ακόμη ερωτήματα αναφορικά με την πρόσφατη επικαιρότητα. Οι πολίτες αποτιμούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά σε ποσοστό 48%, έναντι 32% εκείνων που τους κρίνουν αποτυχημένους.

Τέλος, συντριπτική είναι η απάντηση των ερωτηθέντων για την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με το 86% να την κρίνει δίκαιη και σωστή.

Δείτε το video με τη δημοσκόπηση:

Προηγούμενο άρθροΑρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Οι Έλληνες να είναι ήσυχοι – Υπάρχει αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και διπλωματία»
Επόμενο άρθροΥπ. Εργασίας: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2021 – Ποιους αφορά