Το παλαιό σύστημα των Ζωνών στο επίδομα θέρμανσης και την εισαγωγή νέου συστήματος, με βαθμοημέρες, στο οποίο υπολογίζονται οι θερμοκρασίες και οι ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία όλης της Ελλάδας, προχωρά του υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στόχος είναι να διορθωθούν οι αδικίες όλων των προηγούμενων ετών, όπου ορεινά χωριά σε περιοχές όπως η Κρήτη είχαν μικρότερη επιδότηση από παραθαλάσσιες ζώνες π.χ. νομών της Βόρειας Ελλάδας.

Η μελέτη έγινε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το αποτέλεσμα έδωσε διαφορετικά σημεία «θερμαντικών αναγκών» σε περίπου 13.500 οικισμούς της Ελλάδας.

Με αυτόν τον τρόπο, τα ορεινά χωριά, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στην Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο ή στη Μακεδονία, θα έχουν υψηλότερη επιδότηση, αφού και οι ανάγκες θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το ελάχιστο επίδομα παραμένει στα 80 ευρώ κι από εκεί και πέρα, θα υπάρχει πολλαπλασιασμός με ειδικούς συντελεστές, έτσι ώστε να προκύπτει το τελικό επίδομα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, με αυτό το σύστημα οι περιοχές που βρίσκονται σε ορεινούς όγκους, θα φτάσουν σε επίδομα 600- 700 ευρώ, έναντι μάξιμουμ 350 ευρώ σήμερα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, που έκανε ο μετεωρολόγος και επικεφαλής της ομάδας, Μ. Αναδρανιστάκης, ως βάση του νέου συστήματος ελήφθη υπόψιν η μέση ημερήσια θερμοκρασία των 15,5 βαθμών και η όποια χαμηλότερη θερμοκρασία ανά ημέρα και ανά περιοχή, όπου έγινε η μελέτη, βγάζει τη «βαθμοημέρα».

Αυτές οι βαθμοημέρες δίνουν και τον αλγόριθμο για την επιδότηση ανά περιοχή, όπου όπως όλα δείχνουν θα υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα σε χωριά των ίδιων Νομών, ανάλογα με το υψόμετρο και τις κλιματικές συνθήκες.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι, βέβαια, προφανές ότι πολλοί θα λάβουν μικρότερο επίδομα και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί με την Υπουργική Απόφαση- αναμένεται τον Νοέμβριο- είναι αν θα είναι χαμηλότερο το επίδομα στην Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι ότι πέρα από το πετρέλαιο θέρμανσης, θα επιδοτηθεί το φυσικό αέριο και το υγραέριο, ενώ ξύλα και πέλετ θα πάρουν επιδότηση αλλά μόνο σε περιοχές με λίγους κατοίκους, ενδεχομένως κάτω από 2.000, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν.

 Όσον αφορά στα ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα, ξεκαθαρίστηκε ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά καλύπτονται από το Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει τον Δεκέμβριο και δεν αποκλείεται το κονδύλι να φτάσει στα 90 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι, εφόσον ζητούν επιδότηση για άλλη πηγή ενέργειας πλην πετρελαίου, θα πρέπει να ανεβάσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τα τιμολόγια αγοράς, τον ΑΦΜ του προμηθευτή ή τους λογαριασμούς εφόσον πρόκειται για φυσικό αέριο.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια με πέρσι, όπως επίσης η υποχρέωση των δικαιούχων να προμηθευτούν διπλάσιας αξίας καύσιμο από το επίδομα που θα λάβουν.

Προηγούμενο άρθροΔίκη Χρυσής Αυγής: Στη φυλακή οδηγούνται Μιχαλολιάκος και ηγετική ομάδα – Αναστολή μόνο σε 12 από τους 51 καταδικασθέντες
Επόμενο άρθροΒρούτσης: Εξήγγειλε έκτακτο επίδομα για δικηγόρους και οικονομολόγους