Τσελέντης: «Πρώτη φορά στα 30 χρόνια της καριέρας μου με πήρε τηλέφωνο ο πρωθυπουργός»!

Έκπληξη και θαυμασμό προκάλεσε στον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, το έντονο ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξέλιξη του σεισμού στη Σάμο, τόσο πολύ ώστε να πάρει αμέσως  τον σεισμολόγο για να έχει προσωπική και απευθείας ενημέρωση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για έντονη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, επισημαίνοντας ότι λίγα λεπτά μετά τον σεισμό του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στα 30 χρόνια της καριέρας μου. Με ρώτησε πως εξελίσσεται το φαινόμενο, τι να περιμένουμε, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» παρατήρησε ο κ. Τσελέντης.

Ταυτόχρονα, εκθείασε την κινητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπό τον Νίκο Χαρδαλιά.

Προειδοποίησε για ισχυρούς μετασεισμούς

«Είχαμε τη νύχτα πλούσια μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι αυτή που περίμενα» είπε.

Πρόσθεσε πως είχαμε 65 μετασεισμούς, και έναν το πρωί 4,7 Ρίχτερ.

Ο σεισμολόγος εκτίμησε πως πρέπει να περιμένουμε μετασεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ, όχι μόνο μετά από 2 με 3 μέρες, αλλά ενδεχομένως και μετά από μήνες.

«Να έχουν το νου τους οι κάτοικοι, να μην μπαίνουν σε παλιά σπίτια αν δεν έχουν γνωμάτευση μηχανικού» προειδοποίησε.

«Ένας μετασεισμός της τάξης του 6, που είναι ρηχότερος από τα 10 χλμ, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη μετατόπιση του βυθού απ’ ό,τι ο κύριος σεισμός. Επομένως μπορεί να έχουμε πιο μεγάλο τσουνάμι, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν τις παράλιες», πρόσθεσε. 

«Φοβάμαι ότι οι πολίτες θα ξεχάσουν το σεισμό και μετά από 2 μήνες θα έχουμε κάνα 6αρι, και υπάρχουν κτίρια που έχουν φθορές» σημείωσε. 

Ο μεγάλος σεισμός, πρόσθεσε, μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων.

«Το καλό είναι ότι το ρήγμα ήταν κατακόρυφο έτσι θα έχουμε μικρότερη μεταφορά ενέργειας σε αλλά ρήματα, αλλά δεν παύει να υπάρχει η πιθανότητα», επισήμανε. 

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: Σήμερα το διάγγελμα για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού
Επόμενο άρθρο«ΓΕΦΥΡΑ»: Λήγει σήμερα η προθεσμία ένταξης στο πρόγραμμα