Αρχίατρος στο Τορίνο καλεί σε «ξενάγηση» στις ΜΕΘ όσους πιστεύουν ότι είναι άδεια τα ασθενοφόρα

Σε πολλές χώρες έχουμε ακούσει για θεωρίες συνωμοσίας και κινήματα αντι-μάσκας. Αυτό συμβαίνει και στην Ιταλία, όπου εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν διαδικτυακά οι πιό ποικίλες ιδέες σχετικές με το θέμα.

Ανάμεσα σε αυτές τις θεωρίες λοιπόν, αξιοσημείωτες είναι αυτές που θέλουν τα ασθενοφόρα που κυκλοφορούν στους δρόμους με σειρήνες στη διαπασών να είναι άδεια. Σκοπός τους είναι, με βάση τους συνωμοσιολόγους, να προκαλέσουν άγχος και ανησυχία στον κόσμο. Αυτό στα πλαίσια ενός δήθεν σχεδίου ελέγχου το οποίο βλέπει την υγειονομική κρίση ως υπερβολική και φτάνει, στις πιο ακραίες περιπτώσεις, μέχρι και στην άρνηση της ύπαρξης του ίδιου του κορονοϊού.

Κουρασμένος λοιπόν από αυτό το κλίμα αμφισβήτησης της κρισιμότητας της κατάστασης, κι ενώ οι γιατροί μοχθούν για να σώσουν ζωές, ο αρχίατρος της ΜΕΘ του νοσοκομείου του Rivoli στο Torino, Michele Grio, ανάρτησε στο Facebook ένα προκλητικό αλλά εκτενές σχόλιο με καυστικό χιούμορ και μία ‘πρόσκληση’.

‘Δεν το πιστεύετε; Ωραία, η TourinGrio (λογοπαίγνιο με το επώνυμο του ιατρού) οργανώνει ξεναγήσεις στις ΜΕΘ και τμήματα CoViD’. Ο Grio στοχεύει κυρίως σε όσους αποκαλούν τους γιατρούς ψεύτες για τις δηλώσεις τους σχετικά με την κρισιμότητα της κατάστασης των νοσοκομείων.

Όχι, όλα είναι άδεια … έβαλα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μου να ξαπλώσουν απλά για να τραβήξω τις φωτογραφίες, τις σακούλες (στολές) τις φοράμε κατά της κυτταρίτιδας (…) Δεν κοιμόμαστε γιατί είμαστε μιας προχωρημένης ηλικίας και περνάμε τις μέρες μας καθιστοί, τρώγοντας και πίνοντας’.

Ο ίδιος ο Grio επιμένει με σκληρή ειρωνεία.

Μετά χαράς θα σας ξεναγήσω σε ένα απολαυστικότατο ταξίδι σε αυτό που για εμάς αποτελεί τον κύκλο του Δάντη αλλά και που για εσάς είναι, υπερβολικό’.

Υποδύοντας το ρόλο ενός διαφορετικού ξεναγού, ο αρχίατρος κλείνει καυστικά:

‘Πριν το ξεχάσω, εγώ καλύπτομαι με στολή, μάσκα και κάλτσες, εσείς δεν τις χρειάζεστε αλλά θα αφήσω ελεύθερο ένα κρεβάτι με αναπνευστήρα. Στην τουαλέτα, γιατί η ντουλάπα είναι πιασμένη (…) Μην μας ζητήσετε συμβουλές σε περίπτωση που αρρωστήσετε. Μην φοβάστε, αφού όλο αυτό είναι βλακείες, έτσι δεν είναι; Χρειάζεται συνοχή.’ 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανάρτηση έκανε πάταγο