Σακελλαροπούλου: «Η Τουρκία εμμένει στην παραβατική συμπεριφορά της»

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού (02/11/2020)

Η Τουρκία εμμένει στην παραβατική συμπεριφορά της, αγνοώντας όχι μόνο τους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά και το διεθνές δίκαιο, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την συνάντησή της με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, ‘Αντρο Κυπριανού.

Η κ. Σακελλαροπούλου βεβαίωσε ότι η χώρα μας παραμένει σταθερά στο πλευρό της Κύπρου και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αταλάντευτα τη διεθνή νομιμότητα.

Από την πλευρά του ο Αντρος Κυπριανού υπήρξε μια πολύ εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, «κατά τη διάρκεια της οποίας ανέπτυξα τη θέση ότι εκείνο που έχει σημασία σε αυτή τη φάση είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, πάνω στη βάση όμως του συμφωνημένου πλαισίου».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί συστηματική προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, πρωτίστως τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και όσους μπορούν να επιδράσουν πάνω στην Τουρκία για να αποσύρει τις απαράδεκτες απαιτήσεις της για λύση δύο κρατών και να δεχθεί επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση με τη βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών. Δυστυχώς είναι προφανές ότι οι προτεραιότητες της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν είναι διαφορετικές για αυτό και είναι σημαντικό να υπάρξει μια συστηματική προσπάθεια, προσηλωμένη στον στόχο της λύσης από τη δική μας την πλευρά για να πετύχουμε από τη μια την εγκατάλειψη του στόχου της λύσης δύο κρατών από την τουρκική πλευρά και από την άλλη την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Προηγούμενο άρθροΜακρόν στο Al Jazeera: Η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές τάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό υπονομεύει τη σταθερότητα της περιοχής
Επόμενο άρθροΥπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 25.200 ευρώ για μη τήρηση μέτρων κατά της πανδημίας