Σημείο καμπής η εφαρμογή από αύριο των νέων μέτρων – Στη Θεσσαλονίκη ο Β. Κικίλιας

Τη στιγμή που όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις επιστρέφουν σε lockdown για να προστατευτούν από το δεύτερο κύμα της φονικής πανδημίας, στην Ελλάδα τα πάντα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μεγαλώνει καθώς οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 140. Ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού, που δείχνει τη διασπορά στον πληθυσμό, βρίσκεται περίπου στο 11% με βάση τα 16.000 τεστ που διενεργήθηκαν χθες και απο τα οποία τα 1.678 ήταν θετικά.

Το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, είναι το 4%, όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Νέο συναγερμό προκάλεσε στον ΕΟΔΥ ο εντοπισμός 19 κρουσμάτων κορονοϊού σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων στον Πειραιά.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μεταβαίνει σήμερα στη συμπρωτεύουσα, όπου στις 9 το πρωί θα επισκεφθεί το νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ και στη συνέχεια το «Γ. Γεννηματάς». Αμέσως μετά θα κάνει δηλώσεις και το απόγευμα θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Χθες ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη συμπρωτευούσα, το οποίο προβλέπει 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-Covid-19 – ειδικότερα προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ.

Εξάλλου, στα Γιάννενα, επιβεβαιώθηκαν 26 κρούσματα σε Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα ενισχύεται ο ΟΑΣΑ με πάνω από 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ με στόχο την βελτίωση και την αποσυμφόρηση των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα, ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα θα προστεθούν άλλα 100 λεωφορεία.

Προηγούμενο άρθροΛυών: Σε κρίσιμη κατάσταση ο Έλληνας ιερέας – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη της επίθεσης
Επόμενο άρθροΠοια είναι τα νέα μέτρα στήριξης ύψους 2,3 δισ. ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις