Συνεχίζονται οι αυτοψίες στη Σάμο υπο τις δονήσεις των μετασεισμών-O Ε. Λέκκας στην ΕΡΤ

Βαριά τα σημάδια του αφήνει πίσω του ο εγκέλαδος που χτύπησε τη Σάμο. Ετοιμόρροπα κτήρια, πέτρες και μπάζα συνθέτουν την εικόνα λίγα 24ωρα μετά τα φονικά ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής.

Οι περισσότεροι κάτοικοι διανυκτέρευσαν για ένα ακόμη βράδυ στο ύπαιθρο, σε σκηνές και αυτοκίνητα, καθώς πολλές υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Μετά από τα 6,7 Ρίχτερ, η Σάμος εξακολουθεί να δονείται. Περίπου 150 μετασεισμοί, έχουν καταγραφεί ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι στατικότητας στα κτήρια και η καταγραφή των ζημιών, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στο Βαθύ.

Το υπουργείο Υποδομών έχει αποστείλει στη Σάμο 35 και πλέον μηχανικούς που μαζί με μηχανικούς του νησιού διενεργούν αυτοψίες προκειμένου να περατωθεί ο έλεγχος όσο τα δυνατόν γρηγορότερα είπε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στις δυσκολίες καθώς τα κτίρια είναι παλιά και ουσιαστικά έχουν μεγάλη τρωτότητα . Ο καθηγητής αναφέρθηκε εκ νέου στο πρόβλημα των παλαιών κτιρίων «αγνώστου ταυτότητας» όπως τα αποκαλεί τα οποία έχουν άγνωστο ιδιοκτήτη ή οι ιδιοκτήτες είναι πολλοί με αποτέλεσμα τα κτίσματα να έχουν εγκαταλειφθεί και πρότεινε να δοθεί τέλος στην πολυδαίδαλη διαδικασία καθαιρέσεως τους προκειμένου να αποφευχθούν περεταίρω δυστυχήματα ειδικά εφ όσον πρόκειται για οικίες απολύτως ετοιμόρροπες που γίνονται επικίνδυνε σε περίπτωση σεισμού όπως έγινε και στη Σάμο .Συνολικά εικάζεται ότι τα κτίσματα αυτά αριθμούν τις 10.000.

Ο κ. Λέκκας απέδωσε τις πολύ λιγότερες ζημιές στη Σάμο στον αντισεισμικό οικοδομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στην χώρα μας πού είναι όπως είπε, ίσως ο καλύτερος στον κόσμο. Επίσης πρόσθεσε πως στην Σμύρνη τα υψηλά κτίρια κατέρρευσαν για τι το επίκεντρο απείχε περίπου 50 με 70 χλμ , με αποτέλεσμα να επικρατήσουν οι μικρές περίοδοι. Ακόμη το έδαφος εκεί έχει μεγάλη τρωτότητα σε ότι αφορά την σεισμική κίνηση, είναι δηλαδή προσχωσιγενές. Τελευταίο είναι ότι ο αντισεισμικός τους κανονισμός δεν προέβλεπε αυτό το φαινόμενο του συντονισμού που υπέστησαν τα κτίρια με τη συγκεκριμένη μακρά σεισμική περίοδο.

Η μέχρι τώρα καταμέτρηση του υπουργείου Υποδομών

Οι έλεγχοι των μηχανικών του υπουργείο Υποδομών εστιάζονται στις κατοικίες, τους επαγγελματικούς χώρους και τα δημόσια κτίρια της Σάμου.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας (1η Νοεμβρίου 2020), είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 490 κτίρια σε όλο το νησί.

Ακατάλληλες 300 κατοικίες και 11 σχολεία

Από αυτές, οι 414 αφορούν κατοικίες στο Βαθύ, το Καρλόβασι, τη Χώρα, το Κοκκάρι, το Πυθαγόρειο και αλλού, εκ των οποίων οι 300 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 15 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 8.

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί 21 από τα 35. Τέλος, έχουν γίνει έλεγχοι και σε 44 σχολεία, εκ των οποίων 11 έχουν κριθεί ακατάλληλα. Συγκεκριμένα 5 ακατάλληλα είναι στο Βαθύ και Άνω Βαθύ και 6 ακατάλληλα είναι στη Χώρα, στο Πυθαγόρειο και στο Καρλόβασι.

Προηγούμενο άρθροΠώς θα αποζημιωθούν οι αγρότες για ζημιές από τον Ιανό που δεν καλύπτουν τα ΠΣΕΑ
Επόμενο άρθροΜιλτ. Βαρβιτσιώτης: «Η πανδημία δεν δοκίμασε μόνο τις ζωές μας, αλλά και τις Δημοκρατίες μας»