Διάγγελμα Κουρτς: «Ισλαμιστική η επίθεση – Θα υπερασπιθούμε τη δημοκρατία μας» – Σοκ στον πλανήτη – Δείτε τα βίντεο της φρίκης (videos, pics)

Σοκαρισμένος παρακολουθεί ο πλανήτης τη νέα τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε η Ευρώπη, αυτή τη φορά στη Βιέννη. Σε 4 αυξήθηκαν τα θύματα. Νεκρός και ένας από τους δράστες.

Διάγγελμα απηύθυνε σήμερα ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, για την  τρομοκρατική επίθεση, το βράδυ της Δευτέρας, στη Βιέννη.

Θα υπερασπισθούμε την δημοκρατία μας, θα κυνηγήσουμε τους δράστες και όσους βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κάνοντας λόγο για μία σαφώς «ισλαμιστική επίθεση».

Ο Κουρτς είπε ότι θύματα της επίθεσης είναι ένας ηλικιωμένος άντρας, μία ηλικιωμένη γυναίκα, ένας νεαρός περαστικός και μία σερβιτόρα. Αναφερόμενος στον αστυνομικό που τραυματίστηκε προσπαθώντας να σταματήσει τον δράστη , τον χαρακτήρισε «γενναίο».

Πολλά θύματα εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι σε κατάσταση σοκ, δήλωσε ο Πιουρστλ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραυματίες έχουν φθάσει τους 17 εκ των οποίων οι 7 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε το video:

Δείτε το video:

Δείτε το video:

Σε ενημέρωση προχώρησε η αστυνομία στη Βιέννη μετά την τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις πολίτες και ένας από τους δράστες.

«Οι σκέψεις μου σε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τα θύματα και τους συγγενείς. Σκεφτόμαστε τους νεκρούς και τους τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού που βρίσκεται σε υπηρεσία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νιχάμερ, τονίζοντας ότι πρόκειται για επίθεση από «ισλαμιστή τρομοκράτη». «Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «η Αυστρία είναι μια δημοκρατία, που διαμορφώνεται από την ελευθερία του λόγου, την ανεκτικότητα στη συμβίωση. «Η χθεσινή επίθεση είναι επίθεση σε αυτές τις αξίες και μία ανεπαρκής προσπάθεια να μας χωρίσουν. Δεν θα ανεχτούμε αυτό. Θα υπάρξουν συνέπειες», σημείωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας τόνισε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη έρευνες επισήμανε ωστόσο ότι δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω αποκαλύψεις. Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες στη Βιέννη να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Αν είναι δυνατόν, μείνετε σπίτι. Δεν έχει σχολείο σήμερα, οπότε αν μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας στο σπίτι σήμερα, να το κάνετε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ενημέρωσε έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι σε δημόσιους χώρους. «Η αστυνομία έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά», συνέχισε. Όσον αφορά στον δράστη που σκοτώθηκε επιβεβαίωσε ότι «ήταν βαριά οπλισμένος». Σημειώνεται ωστόσο ότι σύμφωνα με την αστυνομία η ζώνη εκρηκτικών αποδείχθηκε ψεύτικη.

Τον λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας της Βιέννης Franz Ruf. «Έχουμε εργαστεί εντατικά για τον εντοπισμό του δράστη», είπε και συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι έγινε αναζήτηση στο σπίτι του βίαιου δράστη και έχουν εντοπιστεί 20.000 βίντεο από τα οποία έχει ελεγχθεί ένα ποσοστό. Ο Ruf επιβεβαίωσε επίσης ότι αστυνομικοί από άλλες περιοχές της χώρας θα μεταβούν στη Βιέννη.

Δείτε το video:

Μια φωτογραφία του πιθανού δράστη δημοσίευσε η Bild.

O τζιχαντιστής, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, αφού έσπειρε τρόμο και θάνατο στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, φέρεται να ανήρτησε στο Instagram αρκετές φωτογραφίες του δίνοντας όρκο πίστης και αφοσίωσης στον ISIS και τον ηγέτη του, Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουρέσι. Ο άνδρας διακρίνεται να κρατά στα χέρια δύο όπλα, που ταιριάζουν με αυτά που κρατούσε ο τρομοκράτης στη Βιέννη.

Σύμφωνα πάντα με τη Bild ο ύποπτος είναι ο μακελάρης που πυροβόλησαν οι αστυνομικοί. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν οι αναρτήσεις αυτές αποτελούσαν κάλεσμα σε συνεργούς του να εξαπολύσουν την επίθεση. Στο μεταξύ ο λογαριασμός του υπόπτου στο Instagram έχει κλείσει.

Πρόκειται για ένας 20χρονο, γνωστό ισλαμιστή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βιέννη και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας ως ένας από τους 90 ισλαμιστές εξτρεμιστές της χώρας που ήθελαν να πάνε στη Συρία και να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών του ISIS.

Τουλάχιστον ένας δράστης ταυτοποιήθηκε, πιστεύεται ότι εμπλέκονται περισσότεροι

Οι αρχές στη συνέντευξη τύπου ρωτήθηκαν αν είναι πιθανό να ήταν μόνο ένας ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης. «Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι, διεξάγουμε έρευνα», απάντησε ο Ruf. «Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα αν ήταν ένας ή περισσότεροι οι δράστες», απάντησε από την πλευρά του άλλο αρμόδιο στέλεχος και σημείωσε ότι πολλοί από τους μάρτυρες είναι τραυματίες και ότι πρέπει να γίνει ανάλυση των δεδομένων. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση», επισήμανε.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας της Βιέννης και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δεν ανέφεραν τι βρέθηκε στο σπίτι του δράστη και δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά του. Σε ερώτηση επίσης αν η επίθεση ήταν αντισημιτική απάντησαν σχετικά με τον δράστη: «Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα ριζοσπαστικοποιημένο άτομο, δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα και διεξάγουμε ακόμα έρευνες».

Το tweet στης αστυνομίας της Βιέννης με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής:

Τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Βιέννη καταδικάζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αναφέρει: «Συγκλονισμένος και βαθιά σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη. Καταδικάζουμε έντονα τέτοιες φρικτές επιθέσεις Οι σκέψεις και προσευχές μας είναι με τα θύματα και τους πολίτες της Βιέννης. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Αυστρία».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ καταδίκασε σήμερα τη φονική επίθεση που σημειώθηκε στη Βιέννη δηλώνοντας πως «η τρομοκρατία είναι ο κοινός εχθρός μας» και πως η μάχη εναντίον της είναι «ο κοινός μας αγώνας».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταδίκασε σήμερα την επίθεση στη Βιέννη που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς στο κέντρο της πόλης και δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Αυστρία στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Σε τηλεγράφημά του προς τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση «σκληρό και κυνικό έγκλημα».

Τη σημασία της συνέχισης του αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατία επηρεάζει όλους».

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε: «Συγκλονισμένος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και την Αυστρία. Υπενθύμιση ότι η τρομοκρατία επηρεάζει όλους και της σημασίας της συνέχισης της καταπολέμησης του ISIS. Τα συλλυπητήριά μου σε όλους αυτούς που επλήγησαν».

Προηγούμενο άρθροΚι άλλα 43 ερευνητικά έργα εντάσσονται στο B’ Κύκλο της δράσης «Ερευνώ–Δημιουργώ–Καινοτομώ»
Επόμενο άρθροΚορονοϊός – Πέτσας: «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο – Θα σκληρύνουν τα μέτρα, αν δεν τα τηρήσουμε»