Το σχέδιο μας είναι δυναμικό, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα δεδομένα της πανδημίας, είπε ο κ. Χαρδαλιάς στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊο. Όπως είπε ο επιδημιολογικός συναγερμός έκρινε αναγκαία τη λήψη μέτρων σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, τα οποία εξειδίκευσε.  Όπως είπε και η Μαγνησία εντάσσεται στο κόκκινο μετά την παρατήρηση 135 ενεργών κρουσμάτων ενώ 311 οι επαφές τους είναι σε απομόνωση. «Είναι ώρα ευθύνης και για να μην θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών πρέπει να λάβουμε αποφάσεις. Τον επόμενο μήνα έχουμε ένα κρίσιμο στοίχημα. Η Ευρώπη δέχεται επιδημιολογική επίθεση και σαν χώρα και σύστημα υγείας θα κρατήσουμε μόνο αν κρατήσουμε τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα, την κατάλληλη στιγμή και πρέπει να δουλέψουμε με τον κερδισμένο χρόνο, αυτό που χρειάζεται στην τεράστια επιμονή και υπομονή που έχουμε κάνει είναι να προσθέσουμε άλλες 30 μέρες.

Για τα σχολεία είπε πως δεν διατρέχουν επιδημιολογικό κίνδυνο και δεν παρατηρείται εσωτερική διασπορά μεταξύ μαθητών, με τα κρούσματα να είναι από έξω προς τα μέσα και όχι το ανάποδο, ενώ όπως είπε η παρατήρηση στις περιπτώσεις Καστοριάς και Κοζάνης, όπου έγιναν 660 τεστ σε εκπαιδευτικές μονάδες, μόνο 4 ήταν θετικά. Ωστόσο επειδή όταν είναι μεγάλη η διασπορά στην κοινότητα υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς και στα σχολεία γι αυτό λήφθηκε η σχετική απόφαση για τη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα Τρίτη και για έναν μήνα τα μέτρα που ισχύουν σε όλη την επικράτεια είναι ενιαία ανεξάρτητα από το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της κάθε περιοχής είναι τα εξής:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

2. Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.

3. Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.

4. Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

5. Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ.

6. Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.

Περισσότερα σε λίγο…

Προηγούμενο άρθροΜαρέβα Μητσοτάκη: Άνοιξε το σπίτι της στους Financial Times και αποκάλυψε όλα όσα αγαπά
Επόμενο άρθροΕΟΔΥ: 49 νέα κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία