Αμφίρροπη και – ελέω του νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου – επεισοδιακή, παραμένει η προεδρία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεβάζοντας την αγωνία στο κατακόρυφο.

Κάποιες πολιτείες δεν έχουν ακόμη ανακηρύξει νικητή, με τον Δημοκρατικό υποψήφιο πάντως να είναι αυτή τη στιγμή το φαβορί. Δεν αποκλείεται με την ολοκλήρωση της επόμενης καταμέτρησης (πιθανώς στη Τζόρτζια) να προκύψει ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Μια προεδρία Μπάιντεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ό,τι κι αν λέει ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του. Έχοντας αποσπάσει πάνω από 72 εκατομμύρια ψήφους – αριθμό ρεκόρ καθώς καταγράφηκε η υψηλότερη συμμετοχή εδώ και 120 χρόνια– και την επικράτηση στο Μίσιγκαν ο Μπάιντεν δηλώνει πεπεισμένος ότι θα παραλάβει τα ηνία της χώρας καθώς χρειάζεται μόλις έξι εκλέκτορες ακόμη για να εξασφαλίσει τη νίκη και εάν πάρει τη Νεβάδα δεν θα χρειάζεται τα αποτελέσματα των υπόλοιπων Πολιτειών, που θεωρούνται ακόμη ανοικτές (Αλάσκα, Πενσιλβάνια, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα).

Την ίδια ώρα ο δρόμος για την επανεκλογή του Τραμπ – έστω κι αν διατηρεί μαθηματικές ελπίδες – έχει στενέψει αισθητά με τον ίδιο να καταφεύγει στο Twitter καταγγέλλοντας αβάσιμα «νοθεία» και το επιτελείο του να προσφεύγει στη δικαιοσύνη στη μία μετά την άλλη τις Πολιτείες, που βλέπει να χάνει, από το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν ( που έχουν κατοχυρωθεί στον αντίπαλό του) μέχρι την Πενσιλβάνια και τη Τζόρτζια -, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να οδηγήσει την εκλογική διαδικασία στα δικαστήρια και για τις πολιτείες της Αριζόνα και της Νεβάδα, προμηνύοντας έναν δικαστικό μαραθώνιο και βάζοντας στον «πάγο» τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου. Ωστόσο, τυχόν προσφυγές του στο Ανώτατο Δικαστήριο -όπου η πλειοψηφία των δικαστών είναι συντηρητικοί – δεν αναμένεται να ευδοκιμήσουν, όπως εκτιμούν πολιτικοί, αλλά και νομικοί αναλυτές.

Κι ενώ η κούρσα για την προεδρία θα κριθεί στο φώτο -φίνις οι περισσότερες μάχες για τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία έχουν ήδη λήξει αφήνοντας το τοπίο σχεδόν απαράλλακτο. Όποιος κι αν είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, το Κογκρέσο θα είναι διχασμένο. Οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν να πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας αποσπώντας τουλάχιστον τέσσερις έδρες από τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά όπως φαίνεται μόνον μία έχουν κατακτήσει. Αλλά ούτε στη Βουλή αναμένεται να αλλάξουν πολλά, με τους Δημοκρατικούς όπως φαίνεται να διατηρούν τον έλεγχο. Αν επικρατήσει τελικά ο Μπάιντεν, η νίκη του ίσως είναι «Πύρρεια» αφού με την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία απέναντί του η κυβέρνησή του θα δυσκολεύεται στο νομοθετικό της έργο.