Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Νοεμβρίου

Σήμερα, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, είναι του Νεκταρίου μητροπολίτου Πανταπόλεως, του Οσίου Ελλαδίου, της Οσίας Θεοκτίστης της Λεσβίας και των Αγίων Χριστοφόρου και Μαύρας.

Γιορτάζουν οι: Νεκτάριος, Νεκτάρης, Νεκταρία, Νεκταρίνα, Νεκταρούλα, Ελλάδιος, Ελλάδης, Θεόκτιστος, Θεοκτίστη, Μαύρος, Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα *.

Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού

Ανατολή ήλιου: 06:59

Δύση ήλιου: 17:18

Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες 18 λεπτά

Σελήνη 23 ημερών

Γεγονότα στις 9 Νοεμβρίου:

25 π.Χ.: Στην Λατώ της περιοχής Αγίου Νικολάου Κρήτης ο ναύαρχος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχος, φθάνει στη γή τών Ωρειτών και ακολούθως στά Πάγαλα (Ινδίες).

694: Ο Βασιλιάς των Βησιγότθων της Ισπανίας κατηγορεί τους Εβραίους ότι βοηθούν τους Μουσουλμάνους και τους καταδικάζει όλους σε δουλεία.

1282: Ο Πάπας Μαρτίνος Δ΄ αφορίζει το βασιλιά Πέτρο Γ’ της Αραγονίας.

1494: Οι Μέδικοι εξορίζονται για δεύτερη φορά από τη Φλωρεντία.

1541: Η Κάθριν Χάουαρντ, σύζυγος του Ερρίκου Η, φυλακίζεται στον Πύργο του Λονδίνου κατηγορούμενη για μοιχεία. Εκτελέστηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1542.

1729: Η Γαλλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν τη Συνθήκη της Σεβίλλης, τερματίζοντας τον Αγγλοϊσπανικό Πόλεμο του 1727.

1799: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατακτά την εξουσία στη Γαλλία.

1821: Στην Αταλάντη οι Έλληνες υπό τον Κωλέττη υπέστησαν επίθεσι εκ μέρους των Τούρκων και νικήθησαν. Κατά τη μάχη σκοτώθηκαν πολλοί οπλαρχηγοί.

1822: Η προσωρινή Ελληνική κυβέρνηση δημοσιεύει εκλογικό νόμο θεσπίζοντας τήν καθολική ψηφοφορία.

1822: Δύναμη του Στόλου Ύδρας και Σπετσών νικά τον Τουρκικό στόλο, ο οποίος πολιορκούσε το Μεσολόγγι.

1825: Ο Ιμπραήμ παραδίδει στις φλόγες τόν Πύργο και την Γαστούνη.

1827: Στο Τρίκερι Βόλου συνελήφθησαν από τους Έλληνες 50 πλοιάρια και παρεδόθησαν και δύο κανονιοστάσια.

1828: Στην Κακή Σκάλα (Κακοπέτρι) των Θηβών έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχη κέρδισα οι Έλληνες και αιχμαλώτισαν τον αρχηγό τους Κιαφίζ μπέη.

1858: Ο υπουργός των Εξωτερικών της Αγγλίας Gladstone, καταπλέι στα Επτάνησα. Σκοπός του μεταξύ άλλων είναι να συζητήσει την αλλαγή του καθεστώτος στα Ιόνια.

1866: Ολοκαύτωμα τού Αρκαδίου. Ο ηγούμενος της μονής του Αρκαδίου την τίναξε στον αέρα, ανάβοντας το φυτίλι στην πυριτιδαποθήκη, όταν είδε ότι οι Τούρκοι κατάφεραν και πέρασαν σε αυτήν. Πάνω από 2.000 Τούρκοι τινάχτηκαν στον αέρα, ενώ οι νεκροί πολιορκούμενοι ήταν ελάχιστοι γιατί αγωνίζονταν σε άλλα σημεία της μονής. Όμως, οι Τούρκοι έσφαξαν 65 γυναικόπαιδα και 43 τραυματίες που είχαν σωθεί από την έκρηξη.

1881: Ο Γιόχαν Μπραμς συμμετέχει ως πιανίστας στη Βουδαπέστη, στην πρώτη ερμηνεία του Κοντσέρτου του για Πιάνο και Ορχήστρα αρ. 2.

1888: Ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους δολοφόνους κατά συρροή, ο επονομαζόμενος Τζακ ο Αντεροβγάλτης, σκοτώνει τη Μέρι Τζέιν Κέλι, το τελευταίο γνωστό θύμα του.

1900: Η Ρωσία κατακτά τη Μαντζουρία με 100.000 άνδρες.

1901: Οι συγκρούσεις για τα ‘’Ευαγγελικά’’ γενικεύονται. Επίκεντρο είναι ο χώρος του πανεπιστημίου. Κατά τις συγκρούσεις και την επέλεση του ιππικού του στρατού, έξι φοιτητές χάνουν την ζωή τους.

1906: Η διαμαρτύρεται προς την Αθήνα, γιά τον ρόλο του προξένου Κορομηλά στην Θεσσαλονίκη. Θεωρεί επίσης κατασκόπους τα Προξενεία μας σε Καβάλα και Σέρρες’ το εθνικό τους έργο ήταν τεράστιο.

1906: Ο Τίοντορ Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποφασίζει να βγει έξω από τα σύνορα της χώρας του και επισκέπτεται το Πουέρτο Ρίκο και τον Παναμά.

1910: Γαλλία, Νορβηγία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ρωσία και Βρετανία αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη νέα Δημοκρατία της Πορτογαλίας.

1912: Οι συντηρητικοί νικούν στις εκλογές στη Ρωσική Δούμα.

1912: Το Ελληνικό ναυτικό δια του τορπιλλοβόλου 14 με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Π. Αργυρόπουλο, βυθίζει στο λιμάνι των Κυδωνιών την Τουρκική κανονιοφόρο ‘’Τραπεζούς’’.

1912: Μάχη στα Τρία Χάνια Μετσόβου. Απόκρουση από τους Έλληνες των Τούρκων ατάκτων που προσπάθησαν να καταλάβουν την περιοχή.

1919: Φορολογική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εισάγεται η φορολογία του προσωπικού εισοδήματος.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

1920: Στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία εξουδετερώνει επιθέσεις Τούρκων.

1921: (ν. ημερ) Η Συνδιάσκεψη των Πρεσβευτών κατακυρώνει στην Αλβανία ολόκληρη την Βόρειο Ήπειρο (με τον όρο να σεβαστεί το Ελληνικό στοιχείο….!!).

1925: Στη Γερμανία, ιδρύονται τα τάγματα ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Ναζί).

1930: Στην Αυστρία, οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν τις εκλογές. Οι Ναζί και οι κομμουνιστές δεν παίρνουν ούτε μια έδρα στη νέα Βουλή.

1931: Ο μοναχός Αμβρόσιος επιστρέφει στην μητροπολιτική Ελλάδα με τα Ιερά Σύμβολα της Μονής Παναγίας Σουμελά. Το 1923 πριν την αναγκαστική έξοδο των μοναχών από το μοναστήρι στον Πόντο, οι μοναχοί έκρυψαν μέσα στο παρεκκλήσι της Aγίας Bαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, το ευαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Tραπεζούντας Mανουήλ Kομνηνού. Με την επιστροφή των Ιερών κειμηλίων από τον Αμβρόσιο ο μεγάλος Πόντιος Λεωνίδας Ιασωνίδης έγραψε: «Eν Eλλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος».

1938: Η Νύχτα των Κρυστάλλων στη Γερμανία. Το πρώτο οργανωμένο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων από τους Ναζί.

1939: Τίθενται σοβαροί περιορισμοί στην ανοικοδόμηση για την εξοικονόμηση σιδήρου, του οποίου είναι αισθητή η έλλειψη.

1940: Στον τομέα της Ελαίας ο ιταλικός στρατός καταβάλλει προσπάθειες με σκληρές επιθέσεις, να κάμψη την αντίσταση των Ελλήνων, αλλ’ αποτυγχάνει. Στον τομέα της Πίνδου οι Έλληνες επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ιταλών.

1941: Το ναρκαλιευτικό Λίβανος εντάσσεται (επιτετεγμένο) στη δύναμη του Στόλου μας.

1942: Ο Καναδάς και το Μεξικό διακόπτουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση του Βισί στη Γαλλία.

1943: Στην Αλγερία, ο στρατηγός Ζιρό παραιτείται από τη γαλλική Επιτροπή Εθνικής Ανεξαρτησίας.

1944: Η Ταξιαρχία τού Ρίμινι φθάνει στην Αθήνας.

1944: Για πρώτη φορά μετά το 1939, οι Επιτροπές Νόμπελ Σουηδίας και Νορβηγίας απονέμουν τα Βραβεία Νόμπελ. Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

1953: Η Καμπότζη ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1961: Ο Μπράιαν Επστάιν γίνεται ο μάνατζερ των θρυλικών Beatles.

1966: Ο Τζον Λένον συναντά για πρώτη φορά σε μία έκθεση μοντέρνας ζωγραφικής τη Γιόκο Όνο και την ερωτεύεται.

1968: Η Άρσεναλ γιορτάζει τα 50 της συνεχή χρόνια στην Α Κατηγορία του Αγγλικού Πρωταθλήματος, παρουσία ρεκόρ για τα δεδομένα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

1970: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν εξετάζει την υπόθεση, που θα επιτρέπει στην Πολιτεία της Μασαχουσέτη να δίνει το δικαίωμα στους πολίτες της να μη συμμετέχουν σε πόλεμο, που δεν έχει κηρυχθεί.

1971: Το συνέδριο της Ένωσης Κέντρου στη Βιέννη ορίζει ως εκπρόσωπό της τον Γεώργιο Μαύρο.

1979: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει τα έργα του Μόρνου.

1980: Ο Σαντάμ Χουσεΐν κηρύττει ιερό πόλεμο κατά του Ιράν.

1985: Ο Γκάρι Κασπάροφ γίνεται ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι στην ιστορία, νικώντας τον Ανατόλι Καρπόφ.

1989: Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συζητά με τον Χαρίλαο Φλωράκη, για την περίπτωση σχηματισμού οικουμενικής Κυβέρνησης.

1989: Ανοίγουν τα σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας για τους πολίτες της, έπειτα από δεκαετίες. Το Τείχος του Βερολίνου, το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, γκρεμίζεται.

1990: Ο “Νουρέγιεφ” του ελληνικού ποδοσφαίρου Βασίλης Χατζηπαναγής ανακοινώνει ότι αποσύρεται από τα γήπεδα.

1992: Οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών-μελών της ΕΟΚ αποφασίζουν την ίδρυση Ενιαίου Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

1993: Αρχίζει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο νέος κύκλος καταθέσεων για την υπόθεση της ΑΓΕΤ – Ηρακλής.

1994: Ο Γιώργος Κοσκωτάς καταδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, σε κάθειρξη 25 ετών για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης.

1995: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το βραβείο Ζαχάροφ στη Κούρδισσα φυλακισμένη βουλευτή Λεϊλά Ζανά.

1995: Συλλαμβάνεται στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Αιθίοπας δημοσιογράφος, Μελάκου Μεκεμπέμπε, που κατέλαβε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, λίγο πριν την προσγείωσή του.

2003: Ολική έκλειψη σελήνης είναι ορατή από την Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την κεντρική Ασία.

2005: Εκτόξευση της αποστολής Venus Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) από το Μπαϊκονούρ με προορισμό την Αφροδίτη.

2005: Βομβιστικές επιθέσεις σε τρία ξενοδοχεία στο Αμμάν της Ιορδανίας σκοτώνουν 60 άτομα.

2008: Στην Ινδονησία εκτελούνται στο απόσπασμα τρία άτομα που συμμετείχαν στις βομβιστικές ενέργειες στο Μπαλί το 2002.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Πρόγνωση για σήμερα Δευτέρα 09-11-2020
Επόμενο άρθροΚυπριακό: Εντολή του γγ του ΟΗΕ στην Αμερικανίδα διπλωμάτη Λουτ για διαβουλεύσεις – Στόχος να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις άτυπης διάσκεψης