Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη εκτεταμένης νοθείας στην καταμέτρηση των ψήφων, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης στην πολιτεία Τζόρτζια, όπου ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προβάδισμα μόλις 14.111 ψήφων -επί συνόλου 5 εκατομμυρίων στην πολιτεία- έναντι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπραντ Ράφενσπεργκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εξήγησε ότι έδωσε εντολή να γίνει ανακαταμέτρηση με το χέρι επειδή το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο, μολονότι πιστεύει πως η καταμέτρηση έχει γίνει με ακρίβεια.

Το προβάδισμα του Μπάιντεν, με σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, είναι 0,3%.

Μπραντ Ράφενσπεργκερ (AP Photo/Brynn Anderson)

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες της εκστρατείας του Τραμπ περί νοθείας, ο Ράφενσπεργκερ είπε πως «διενεργούνται έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν έχουμε δει κάτι εκτεταμένο», Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως σημειώθηκαν παρατυπίες τέτοιες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το προβάδισμα του πρώην αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ράφενσπεργκερ πιστεύει πως η ανακαταμέτρηση με το χέρι, που θέλει να έχει ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου, δεν θα ανατρέψει το αποτέλεσμα που προέκυψε στην καταμέτρηση με μηχανήματα, η οποία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της: «Πιστεύουμε ότι τα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν με ακρίβεια».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πολλαπλασιάζει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη σε διάφορες πολιτείες, στην προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Ο Τιμ Μέρτο, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «σημαντικό πρώτο βήμα στη διαδικασία», με την οποία ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας επιδιώκει να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν χρειάζεται να επικρατήσει στην Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) για να κερδίσει τις εκλογές. Έχει ήδη ξεπεράσει το όριο των 270 εκλεκτορικών ψήφων από το πρωί του Σαββάτου, όταν επικράτησε στην Πενσιλβάνια και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ τον ανακήρυξαν νικητή. Αλλά η πολιτεία θα μπορούσε να αποκτήσει μεγάλη σημασία αν το αποτέλεσμα ανατραπεί σε άλλες πολιτείες, κάτι πάντως που θεωρείται απίθανο.

Η Τζόρτζια έχει ωστόσο στρατηγική σημασία για άλλον λόγο: σε αυτή πρόκειται να κριθούν δύο έδρες στη Γερουσία, που οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν να αποσπάσουν από τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να τους στερήσουν την οριακή πλειοψηφία (50-48) που διατηρούν στην αμερικανική άνω Βουλή. Για αυτές τις έδρες θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία στις 5 Ιανουαρίου, με Ρεπουμπλικάνους φαβορί και στις δύο.

Πηγή: Reuters

Προηγούμενο άρθροLockdown: 1.731 παραβάσεις την Τρίτη για μη τήρηση των μέτρων
Επόμενο άρθροΖώδια σήμερα 12/11 Πέμπτη