Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ότι ταυτίζεται με τον βουλευτή του κόμματός του, Παύλο Πολάκη, με αφορμή την αναφορά στις ΜΕΘ που λειτουργούν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Αναφερόμενος στα απαγορευτικά μέτρα, στις 17 Νοέμβρη, ημέρα επετείου του Πολυτεχνείου, ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε σε Κουτσούμπα και Βαρουφάκη ότι δεν θα υπαναχωρήσει από το απαγορευτικό για την πορεία εν μέσω lockdown. «Θέλω να ενημερώσω και τον κ. Κουτσούμπα και τον κ. Βαρουφάκη ότι δεν εξαιρούνται από τη συνολική εφαρμογή των νόμων. Ό,τι ισχύει  για κάθε Έλληνα πολίτη, ισχύει και για το ΚΚΕ και για τον κ. Βαρουφάκη.

Δείτε το video:

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά την ενημέρωση του σώματος, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επέλεξα στην πρωτολογία μου να είμαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος, να απαντήσω σε ερωτήματα τα οποία είχαν τεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και από τα υπόλοιπα κόμματα, κάνοντας ταυτόχρονα μία έκκληση: Να μην ανέβουν οι τόνοι και να εκπέμψουμε σε αυτή την αίθουσα μία εικόνα αν μη τι άλλο συναίσθησης της κρισιμότητας της κατάστασης.

Ξεκινώ από τον τελευταίο ομιλητή. Δεν ήταν ούτε εικόνα, ούτε λεξιλόγιο αυτό το οποίο χρησιμοποιήσατε, κ. Βαρουφάκη. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να έρχεστε εδώ για να κάνετε μόνο ένα επικοινωνιακό σόου, να αναλογιστείτε τις δικές σας προσωπικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήσατε τις ελληνικές τράπεζες. Δεν θυμάμαι να επιδεικνύετε την ίδια ευαισθησία για τους πιο αδύναμους όταν γυρνούσατε και λέγατε «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες», και έκλαιγαν οι συνταξιούχοι έξω από τα Α.Τ.Μ. Ούτε όταν φωτογραφιζόσασταν σε διάφορα lifestyle περιοδικά, αναδεικνύοντας τη «φρέσκια» εικόνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Καλό είναι, λοιπόν, σε αυτή την αίθουσα να έχουμε αίσθηση των ιστορικών μας ευθυνών και δυστυχώς εσάς προσωπικά για το τρίτο μνημόνιο, για τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών, σας βαραίνουν πολλές τέτοιες ευθύνες για να νομίζετε ότι τα έχουμε ξεχάσει, έτσι εύκολα.

Έρχομαι τώρα, και θα επιχειρήσω να απαντήσω σε αυτά τα οποία άκουσα, τηρώντας και το πλαίσιο του χρόνου το οποίο έχετε ορίσει, κ. Πρόεδρε. Κατανοώ, βέβαια, ότι η συζήτηση αυτή έχει την ιδιαίτερη σημασία της. Ελπίζω και εύχομαι να την παρακολουθούν αρκετοί Έλληνες πολίτες. Θέλω κατ’ αρχάς να ξεκινήσω απαντώντας στον κ. Τσίπρα για ένα σχόλιο το οποίο μου έκανε, μία διαπίστωση που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.

Μου κάνει πραγματικά εντύπωση -και νομίζω ότι είναι άξιο σχολιασμού ως προς τα κοινοβουλευτικά τεκταινόμενα- το γεγονός ότι πριν καν ανεβείτε στο βήμα να εκφωνήσετε την ομιλία σας, έχετε ήδη διανείμει το κείμενο της ομιλίας σας στους δημοσιογράφους. Την ομιλία, την οποία θα εκφωνήσετε, απαντώντας σε αυτά τα οποία έχω πει εγώ την έχετε μοιράσει στους δημοσιογράφους. Είναι εδώ μοιρασμένη. Και είναι, επίσης, πολύ ενδιαφέρον ότι στην πρώτη σελίδα της ομιλίας σας ξεκινάτε λέγοντας -είναι αυτά τα οποία είπατε για το πόσο αυτάρεσκος και διχαστικός ήμουν στην ομιλία μου. Αυτά τα γράψατε ή σας τα έγραψαν πριν με ακούσετε. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή. Δεν εκφώνησα την ομιλία που περιμένατε ότι θα πω και παρά ταύτα εσείς και μοιράσατε την ομιλία και είπατε τα ίδια. Μα είναι σοβαρά κοινοβουλευτικά πράγματα αυτά, κ. Τσίπρα;

Ασχολήθηκα λίγο με την αντιπολίτευση και με εσάς προσωπικά και πολύ με το να απαντήσω σε εύλογα ερωτήματα τα οποία έχουν οι Έλληνες πολίτες. Δεν μπορώ όμως να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι υπήρξε εδώ μία αντιπαράθεση που -από ό,τι καταλαβαίνω κ. Πρόεδρε- έχει πάρει και δημόσια χαρακτηριστικά, σχετικά με μία αναφορά σας για το πόσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν πραγματικά στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Είπατε ότι λειτουργούν εννέα από τις 50. Η δική μας ενημέρωση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου είναι ότι λειτουργούν όλες και αυτό ακριβώς μετέφερε και ο Πρόεδρος της Βουλής στην τοποθέτησή του. Δεν πήγε ο ίδιος να τις δει. Έκανε δήλωση ο Διοικητής του Νοσοκομείου και είπε ότι όλες δουλεύουν. Και τι έγινε μετά; Ο απών κ. Πολάκης, με ένα χυδαίο υβρεολόγιο στο διαδίκτυο, επιτέθηκε κατά του Προέδρου της Βουλής, κατά όλων ημών δηλαδή, με αχαρακτήριστες φράσεις, ότι είναι ψεύτης γιατί είπε ότι λειτουργούν και οι 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εδώ πέρα δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή η πληροφόρηση την οποία έχουμε δεν είναι ακριβής, οπότε μπορώ να σας δεσμευτώ ότι θα απομακρυνθεί ο Διοικητής του «Σωτηρία» που μας έδωσε αυτή την πληροφορία, ή ο κ. Πολάκης λέει ψέματα, οπότε κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσετε εσείς να τον απομακρύνετε για τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο εξακολουθεί να εκφράζεται. Έχω την υποψία όμως, ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο κ. Πολάκης. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Το πρόβλημα είναι ο «Πολακισμός». Τον «Πολακισμό» τον περιγράφω ως ένα μείγμα ειρωνείας, αλαζονείας, ψευτομαγκιάς, ψεμάτων, ανορθολογισμού. Αυτό σημαίνει «Πολακισμός». Μόνο που αυτόν τον «Πολακισμό» ούτε εσείς μπορείτε να αποστείτε, διότι τέτοια χαρακτηριστικά διέκρινα και στη δική σας ομιλία. Ο κ. Πολάκης ήταν απών, το πνεύμα του όμως εκφράστηκε μέσα από τα δικά σας λεγόμενα.

Σας το λέω ειλικρινά, έχετε την ψευδαίσθηση ότι έχετε πολιτικό κεφάλαιο να καταναλώσετε χρησιμοποιώντας αυτού του είδους τον λόγο. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι δεν είστε πια ο φέρελπις υποψήφιος Πρωθυπουργός. Είστε ο αποτυχημένος τέως Πρωθυπουργός. Και το αποτυχημένος δεν είναι δική μου κρίση, είναι η κρίση του ελληνικού λαού, διότι αν ήσασταν επιτυχημένος δεν θα ήσασταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μερικές φορές -πραγματικά- ακούγοντάς σας έχω την εντύπωση ότι όσο πιο δύσκολα είναι τα προβλήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τόσο αναδεικνύεται η ρηχότητα των θέσεών σας. Και τόσο λιγότερο επαρκής είστε στο να μπορείτε να αρθρώσετε έναν έστω και στοιχειωδώς τεκμηριωμένο, πειστικό, εναλλακτικό πολιτικό λόγο.

Έρχομαι τώρα να απαντήσω σε μια σειρά από συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία ετέθησαν από τους πολιτικούς αρχηγούς. Σας ζήτησα στην πρωτολογία μου να μην χρησιμοποιήσουμε στατιστικά στοιχεία θανάτων και να μην επιχειρήσετε την ίδια ακροβασία την οποία κάνατε να χρησιμοποιήσετε ποσοστιαία αύξηση θανάτων, μη λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα νούμερα βάσης τα οποία συγκρίνετε ήταν πάρα πολύ χαμηλά γιατί τα πήγαμε εξαιρετικά στο πρώτο κύμα. Και είπατε ότι στο δεύτερο κύμα, σε επίπεδο θανάτων, τα έχουμε πάει χάλια.

Θέλω να καταθέσω λοιπόν για να υπάρχει απλά στα πρακτικά -αφήνω στην άκρη το πρώτο κύμα- στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους του τελευταίου 24ωρου στην Ευρώπη. Όταν στην Ελλάδα είχαμε 43 θανάτους, στην Πορτογαλία είχαμε 82, στο Βέλγιο είχαμε 345. Στην Ιταλία είχαμε 623. Αυτά είναι τα νούμερα, δυστυχώς. Υπάρχει μία σκληρή στατιστική. Η μία σκληρή στατιστική, δυστυχώς είναι αδυσώπητη  -κάποια στιγμή μπορεί να το καταλάβετε- και είναι δυστυχώς ο αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αυτός είναι ο τραγικός δείκτης απολογισμού. Υπάρχει κι ένας δεύτερος δείκτης, σας το έχω πει πολλές φορές, επιμένετε να μην το καταλαβαίνετε, και αυτός είναι ο δείκτης της επιπλέον θνησιμότητας, του excess mortality. Πόσοι παραπάνω άνθρωποι από αυτούς που θα περίμενε κανείς να χάσουν τη ζωή τους σε μία φυσιολογική χρονιά πεθαίνουν λόγω κάποιας τέτοιας πανδημίας ή λόγω κάποιας ιδιαίτερης κρίσης. Αυτά είναι τα στοιχεία και αυτά είναι τα μόνα συγκρίσιμα στοιχεία.

Σταματήστε, λοιπόν, να σπεκουλάρετε πάνω σε αυτούς τους αριθμούς. Και σταματήστε και σήμερα να παρουσιάζετε μία εικόνα της πατρίδας μας η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σας το έχω πει πολλές φορές, έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας, δεν έχετε όμως δικαίωμα να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα, έτσι όπως τουλάχιστον παρουσιάζονται από τον ECDC, τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πρόληψης λοιμώξεων.

Και αυτό ισχύει και για τα τεστ. Δεν είναι σε χειρότερη μοίρα η Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες που κάνουν τεστ, είναι περίπου στην ίδια μοίρα με όλους. Θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα τεστ; Ναι, θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα τεστ. Και σε όσους μίλησαν για στρατηγική testing στον πληθυσμό και τυχαίες δειγματοληψίες, αυτά γίνονται, κυρίες και κύριοι. Και θα επαναλάβω ότι ήμασταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία προμηθεύτηκε rapid tests αξιόπιστα, διότι υπάρχουν και rapid tests τα οποία είναι παντελώς αναξιόπιστα. Και αυτά τα rapid tests τα έχουμε χρησιμοποιήσει και μέσα από το διαγωνισμό έχουμε παραγγείλει ακόμα 2 εκατομμύρια για να πάμε σε τελείως τυχαίες δειγματοληψίες, για να έχουμε καλύτερη ακρίβεια στην προβλεψιμότητα των μοντέλων μας.

Όλα αυτά, λοιπόν, τα οποία ζητάτε είναι πράγματα τα οποία γίνονται. Και θα ξαναπώ αυτό το οποίο είπα και στην πρωτολογία μου και θα ήθελα πραγματικά όλοι σας να το σχολιάσετε: Όταν οι ίδιοι οι γιατροί που δουλεύουν στις Εντατικές έρχονται και λένε ότι «αυτά τα οποία έγιναν τους τελευταίους μήνες είναι αυτά τα οποία ζητούσαμε πάντα να γίνουν και δεν γινόντουσαν», πιστεύετε πραγματικά κύριοι πολιτικοί αρχηγοί ότι ο κόσμος θα πιστέψει εσάς και όχι τους γιατρούς, τους ειδικούς, οι οποίοι το λένε;

Πράγματι μέσα στην κρίση αναγκαστήκαμε να κάνουμε πράγματα τα οποία ενδεχομένως υπό άλλες συνθήκες θα έπαιρναν περισσότερο χρόνο. Και είναι θαύμα ότι αυτή η μονάδα του «Σωτηρία», την οποία έσπευσε με τέτοιο χυδαίο τρόπο να λοιδορήσει ο συνήθης ύποπτος κ. Πολάκης, έγινε σε τρεις μήνες. Ήταν θαύμα αυτό το οποίο έγινε. Δεν είναι συνηθισμένο το ελληνικό Δημόσιο να δουλεύει με αυτούς τους ρυθμούς. Το ίδιο ισχύει και για τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, διότι δεν αρκεί απλά να πάρει κανείς ένα κρεβάτι, πρέπει να έχει κατάλληλο χώρο να το βάλει. Χρειάζονται κατασκευαστικές εργασίες οι οποίες πρέπει να γίνουν στα νοσοκομεία και προφανώς χρειάζεται και κατάλληλο προσωπικό, το οποίο δεν είναι εύκολο να το ανακαλύψει κανείς. Δεν υπάρχει ατελείωτος αριθμός (και στις λίστες των υποψηφίων και των επιλαχόντων εντατικολόγων ή αναισθησιολόγων), άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να στελεχώσουν αυτές τις Εντατικές. Όλα αυτά λοιπόν είναι πράγματα τα οποία γίνονται και θα ήθελα από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να σχολιάσουν τη δήλωση της κυρίας Κοτανίδου. Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Είναι και αυτή εγκάθετη, όπως ο κ. Τσιόδρας; Εξυπηρετεί την κυβέρνηση; Έχει πολιτικές φιλοδοξίες; Έχει άλλες πολιτικές σκοπιμότητες; Ή μήπως πολύ απλά λέει την αλήθεια, ότι μέσα στην κρίση έγινε μία σημαντική πρόοδος. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε αλλά σας παρακαλώ πολύ επιτέλους.

Για ρωτήστε τον κ. Ξανθό πίσω σας. Δεν μου λέτε κ. Ξανθέ, επί δικών σας ημερών υπήρχαν ασθενείς οι οποίοι έπρεπε να νοσηλευτούν σε Εντατικές και δεν έβρισκαν κρεβάτι; Πείτε μου με ένα ναι ή με ένα όχι. Βεβαίως και γινόταν, όπως συνέβαινε και επί δικών μας ημερών. Όπως συνέβαινε πάντα σε αυτή τη χώρα, διότι είχαμε σταθερά έλλειμμα κρεβατιών εντατικής. Αυτό μέχρι και σήμερα, παρά την τεράστια πίεση, δεν συμβαίνει.

Και μην μιλήσετε πάλι για διαλογή ασθενών, για το τι γίνεται με το αν τα χειρουργεία τα υποχρεωτικά ή τα μη υποχρεωτικά αναβάλλονται. Ρωτήστε, κ. Τσίπρα, τον κ. Ξανθό. Υπάρχει μία Ευρωπαϊκή χώρα, η οποία σήμερα να μην έχει αναστείλει μη επείγοντα χειρουργεία; Ναι, κ. Ξανθέ; Υπάρχει μία; Μία; Μία πείτε μου. Μία Ευρωπαϊκή  χώρα που να μην το έχει κάνει. Πως έρχεστε, λοιπόν, εδώ, και κατηγορείτε την κυβέρνηση γι’ αυτό το οποίο συμβαίνει παντού στον κόσμο, όταν υπάρχει μία τεράστια, μοναδική στα τελευταία 100 χρόνια κρίση παγκόσμιας υγείας. Ρωτήστε τον κ. Ξανθό, κ. Τσίπρα, ρωτήστε τον να μας πείτε αν υπάρχει μία χώρα στην οποία να μη συμβαίνει αυτό.

Όπως και στο ζήτημα της επιλογής. Άκουσα από κάποιους ότι δήθεν υπάρχουν και κάποιοι ασθενείς οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους και δεν συμβαίνει αυτό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Βεβαίως και συμβαίνει αυτό και πάντα συνέβαινε και πάντα θα συμβαίνει. Κι έτσι πρέπει να συμβαίνει. Διότι, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που οι γιατροί, οι υπεύθυνοι των Εντατικών που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το ποιος πρέπει να διασωληνωθεί, σε συνεννόηση με τις οικογένειες και για να μην υποφέρει ο αγαπημένος τους -όλοι οι γιατροί εδώ μέσα το ξέρουν, όλοι το ξέρουν- αποφασίζουν να μην διασωληνωθεί. Και αυτό γίνεται σε όλα τα κράτη του κόσμου, γίνεται στην Ελλάδα, γινόταν και θα εξακολουθεί να γίνεται. Όχι επειδή δεν υπάρχουν Εντατικές, αλλά επειδή αυτό είναι τελικά το ανθρώπινο και το ιατρικά ορθό. Αυτά, λοιπόν, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια σχετικά με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος, κ. Πρόεδρε. Να έρθω λίγο στο ζήτημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, για το οποίο άκουσα αρκετή κριτική από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κοιτάξτε, κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να προσθέσουμε λεωφορεία στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση στην οποία μας παραδώσατε, ειδικά τον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παππάς, πατήρ του κ. Παππά, βουλευτή, μας παρέδωσε έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο, νομίζω, ότι δεν υπάρχει βουλευτής, ο οποίος να προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη που να μην το γνωρίζει πολύ καλά. Προσθέσαμε, λοιπόν, λεωφορεία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα.

Προφανώς διαγωνισμοί οι οποίοι είχαν απορριφθεί από τις αρμόδιες αρχές ως παράνομοι δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν επί δικών μας ημερών. Έτσι δεν είναι; Δεν φαντάζομαι να μας ζητάτε να παρανομήσουμε επειδή είχατε γράψει τσάτρα-πάτρα, είχατε ετοιμάσει διαγωνισμούς οι οποίοι δεν στέκονταν πουθενά. Αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχουν ουκ ολίγες μελέτες οι οποίες λένε ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ιού. Βλέπω εδώ «Public transport is covid free». Σχετική έρευνα από τη Γαλλία, η οποία λέει ότι σε σχέση με άλλες εστίες πιθανής διάδοσης μόλις το 1,2% των Covid clusters συνδέονται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτά είναι στοιχεία. Δεν λέμε ότι μας ικανοποιεί η εικόνα. Δεν μας ικανοποιεί η εικόνα όχι μόνο λόγω Covid, διότι έχουμε μια υποχρέωση να στηρίξουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γιατί αυτά χρησιμοποιούν οι συμπολίτες μας που δεν έχουν άλλο τρόπο να μετακινηθούν. Και είναι υποχρέωση και δέσμευσή μας και προχωράνε οι σχετικοί διαγωνισμοί και οι προσλήψεις, γιατί δεν θυμάμαι -η αλήθεια είναι- να είχατε κάνει τόσες προσλήψεις επί δικών σας ημερών.

Και εν πάση περιπτώσει, εάν πράγματι το έργο σας στις Εντατικές και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ήταν τόσο επιτυχημένο, φαντάζομαι ότι με κάποιο τρόπο θα το αναδεικνύατε. Ένας συνεργάτης μου, μου έδειξε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο.  «Απολογισμός ΣΥΡΙΖΑ 2012-2019».  Έψαξα, λοιπόν, όχι εγώ, δεν το διέτρεξα όλο, αλλά ψάξαμε και είπαμε: δεν θα υπάρχει μια σελίδα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για την υγεία, για τις Εντατικές; Δεν θα υπάρχει μια παράγραφος για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για τις Εντατικές; Δεν θα υπάρχει μια πρόταση στο δικό σας απολογισμό; Μα δεν υπάρχει μία λέξη στον δικό σας απολογισμό. Πάρτε το, λοιπόν εδώ, πάρτε τον εδώ πέρα να τον δείτε, τίποτα δεν έχετε πει, εσείς οι ίδιοι δεν είπατε τίποτα, γιατί δεν είχατε τίποτα να πείτε γι’ αυτό το θέμα, γιατί πολύ απλά δεν κάνατε απολύτως τίποτα.

Κλείνω, κ. Πρόεδρε, με μια αναφορά σε αυτά τα οποία άκουσα για την πορεία του Πολυτεχνείου και τον τρόπο με τον οποίο θα εορταστεί η φετινή επέτειος. Αντιπαρέρχομαι όλες αυτές τις -και χρησιμοποιώ βαριά λέξη συνειδητά- σαχλαμάρες που είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι το Πολυτεχνείο τάχα είναι ταυτισμένο με το ακροδεξιό μας DNA. Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των πολιτικών παρατάξεων, απλά κάποιοι έχτισαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο και κάποιοι άλλοι με σεμνότητα κράτησαν την αντίσταση την οποία έκαναν για τον εαυτό τους.

Πάλι θα μας πείτε ότι μόνο αριστεροί ήταν στο Πολυτεχνείο. Απλά κάποιοι δεν έχτισαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο, να το θυμούνται όποτε τους βολεύει. Άντε να τελειώνουμε πια με αυτά τα ιδεολογικά άβατα σε αυτή την αίθουσα. Αρκετά πια, σας τα είπα για την Αντίσταση, θα τα ακούσετε και για το Πολυτεχνείο.

Αλλά κοιτάξτε, αυτό απευθύνεται και στον κ. Κουτσούμπα και στον κ. Βαρουφάκη που μίλησε -πώς μας την είπε την ανυπακοή; Την υπεύθυνη ανυπακοή. Ήταν μετά τη δημιουργική ασάφεια, μαζί, παρέα πάει. Εντάξει, δεν είστε ο Μαχάτμα Γκάντι που μίλησε γι’ αυτά. Εντάξει, λοιπόν, υπάρχει πράγματι αυτή η έννοια, μόνο που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες εποχές και σε αντίσταση σε καθεστώτα τα οποία ήταν ανελεύθερα και μη δημοκρατικά.

Επειδή, λοιπόν, εδώ υπάρχει Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και επειδή οι νόμοι ισχύουν για όλους, θέλω να ενημερώσω και τον κ. Κουτσούμπα και τον κ. Βαρουφάκη ότι δεν εξαιρούνται από τη συνολική εφαρμογή των νόμων. Ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη, ισχύει και για το Κομμουνιστικό Κόμμα και για εσάς και για τον κ. Βαρουφάκη.

Προηγούμενο άρθροΝέα προκλητική Navtex της Άγκυρας: Ζητά την αποστρατικοποίηση της Χάλκης και της Τήλου
Επόμενο άρθροΔημοσκόπηση: Προβάδισμα 15,4% για τη ΝΔ -Αναγκαία η καραντίνα λένε οι πολίτες