Στην κυκλοφορία και πάλι οι «τρύπες» Καραμανλή

Στην κυκλοφορία δίνεται σήμερα, Σάββατο, το πρωί, το ρεύμα της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, με κατεύθυνση το Σούνιο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στη σήραγγα «Λουμπάρδα» («Τρύπες του Καραμανλή»).

Πριν από περίπου έναν μήνα, στις 10 Οκτωβρίου, η Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, σε τακτικούς ελέγχους που διενεργεί κάθε 15νθήμερο, διαπίστωσε μια τριχοειδή ρωγμή στον βράχο, που είχε βαθύνει επικίνδυνα, ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας «Ιανός» που είχε πλήξει την Ανατολική Αττική.

Ύστερα από εισήγηση ειδικού γεωτεχνικού που επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κίνδυνος αποκόλλησης του βράχου, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έδωσε εντολή να κλείσει ο δρόμος και να ξεκινήσουν γρήγορα τα έργα.

Οι ειδικοί κατέληξαν στη μέθοδο της αδιατάραχτης κοπής, με ένα ειδικό τρυπάνι που λέγεται wagon drill. Το ευτύχημα ήταν ότι το εσωτερικό του βράχου είναι υγιές και έτσι το τοπόσημο, που ενώνει παραλιακά την πρωτεύουσα με το Σούνιο, παρέμεινε ακέραιο.

Η αποκολλημένη μάζα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των χειριστών του μηχανήματος έπεσε στο οδόστρωμα και τεμαχίστηκε. Τα τεμάχια του βράχου χρησιμοποιήθηκαν για τα συρματοκιβώτια, τα λεγόμενα ζαρζανέτια. Με αυτά χτίστηκε ένας τοίχος ύψους τεσσάρων μέτρων και από τις δύο μεριές του δρόμου, ώστε να συγκρατεί νερά και πέτρες.

Πάνω από τη σήραγγα τοποθετήθηκε ένας πτερυγότοιχος. Δηλαδή, ένας φράχτης προκειμένου να αποκλειστεί και η παραμικρή πιθανότητα κάθε πετραδάκι που ξέμεινε από το καθάρισμα να πέσει.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, στις εργασίες που ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου δούλεψαν τουλάχιστον 40 άτομα από διαφορετικά συνεργεία. Οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι πρόκειται για χρόνο-ρεκόρ ολοκλήρωσης του έργου, παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία.

Επί τη ευκαιρία, η Περιφέρεια τοποθέτησε στηθαία ασφαλείας και νέα κράσπεδα, διόρθωσε την ανάποδη κλίση που είχε ο δρόμος, διαμόρφωσε πεζοδρόμια και εγκατέστησε φωτισμό led μέσα και έξω από τις σήραγγες.

Προηγούμενο άρθροΠράσινο φως από την Κομισιόν για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΑεροδρόμιο Πάρου: Προχωρά η βελτίωση των υποδομών του