ΠτΔ – Ειδική Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ για την Κύπρο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κα Τζέιν Χολ Λουτ. // PoR – Special Advisor of the UN Secretary General on Cyprus Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, receives the Special Advisor of the UN Secretary General on Cyprus, Ms Jane Holl Lute.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έδωσε εντολή στην σύμβουλό του, Τζέιν Χολ Λουτ, να αρχίσει διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκαλέσει άτυπη διάσκεψη 5+1 για την Κύπρο.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέμενε και την ολοκλήρωση της «εκλογικής διαδικασίας» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για να ξεκινήσει την προσπάθεια για επανασύγκληση της διάσκεψης για την Κύπρο, αρχικά σε άτυπη μορφή.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, με αφορμή τις τουρκικές απειλές στα Βαρώσια, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε ξεκαθαρίσει πως πρόθεσή του είναι να ξεκινήσει η διαδικασία απ’ εκεί που σταμάτησε. Ωστόσο, είχε επισημάνει πως δεν μπορεί να αποτρέψει το να παρουσιαστούν άλλες προτάσεις από κάποιο από τα μέρη.

Πάντως, ισχύει αυτό που έχει επανειλημμένα τονίσει μετά το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά, ότι δεν πρόκειται να συγκαλέσει τη διάσκεψη προτού πειστεί από τις διαβουλεύσεις που θα έχουν οι συνεργάτες του ότι οι συναντήσεις θα είναι χρήσιμες.

Προηγούμενο άρθροΕορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Νοεμβρίου
Επόμενο άρθροΚ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα είναι ισχυρότατη μόλις τελειώσει η πανδημία» (video)